Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga Ängsholsspel i sommar

Annons

Till mångas sorg ger i år alltså amatörteaterföreningen inga spel vid Ängsholn i Gagnef.

Gunilla har inte "bara" skrivit manus och regisserat spelen som getts sedan början av 1980-talet.

Hon har haft fingrarna med i massor av annat och nu känner hon att orken tryter.

- Det är hur lätt som helst att få tag i bra amatörskådespelare. Vi har haft en enormt bra ensemble. Men det har blivit alldeles för jobbigt att få folk att ställa upp på allt annat arbete som också måste göras. Vi måste ha folk till styrelsen, några som slår gräs, byter trasiga tegelpannor, spikar bänkar, målar och gör allt möjligt annat. Både fin- och grovarbete måste fungera, säger hon.

Hon har kunnat konstatera att det under senare år blivit allt svårare att få folk att ställa upp och arbeta ideellt.

- Alla ska ha betalt nu för tiden. Det fungerar ju om vi betalar, men det har vi inte pengar till. Ideellt arbete är ett måste om vi ska kunna köra spelen, menar hon.

Gunilla har - förutom sitt "civila" arbete närmast ett heltidsjobb med att skriva spelen, göra upp träningsscheman, regissera, repetera, göra PR för verksamheten och en hel del annat för att kunna köra allt i hamn.

Det börjar att bli en närmast omöjlig uppgift för henne.

- Jag kan inte göra allt detta, säger hon.

Är det kört med Ängsholsteater i fortsättningen?

- Jag vet inte. Vi får se hur det känns att vara borta därifrån en hel sommar. Jag har ju så gott som "bott" där i 21 somrar. Det har varit mycket jobb, men också underbart. Det är något jag inte ångrar, svarar Gunilla, som lämnar en dörrspringa öppen till nästa år.

- Vi får se om jag orkar entusiasmera mig igen. Något jag väldigt gärna skulle vilja göra är att ge ett spel med alla mina suveräna "gamlingar". Vissa av dem har varit med ända sedan de var små. Det hänger på orken, säger hon.

I somras gavs ett spel om sjukvårdskrisen, Blodsbrand, som radikalt skilde sig från de mer lokalt förankrade spelen som tidigare getts: Där älvarna samman flyta, Tid att skörda och När trollen flydde Gagnef.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons