Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga allmänna prov för att upptäcka prostatacancer

Annons

I Dalarna upptäcks varje år ungefär 150-200 nya fall av prostatacancer. Förekomsten i Dalarna är något lägre än det nationella genomsnittet.

Det är mycket skiftande hur allvarlig sjukdomen är. Det handlar om allt från lindriga fall med ett långsamt och beskedligt förlopp där behandling ofta inte behövs, till svåra livshotande tillstånd med ett aggresivt förlopp och där avancerade och omfattande behandlingar krävs.

Agneta Ängsås, c, har i en motion föreslagit att landstinget utreder möjligheten till allmän provtagning till en låg och skälig kostnad för män i Dalarna. Hon drar paralleller med kvinnornas förebyggande undersökningar för bröst- och livmoderscancer.

Landstingsstyrelsen meddelar dock att en allmän prostatascreening för närvarande inte är motiverad. Bakom beslutet finns underlag från ledande läkare.

De har kommit fram till att ställningstagandet till allmän provtagning bör avvaktas till resultatet av en pågående stor vetenskaplig studie är klar. Problemet med provtaagningen, som är en analys av antikroppar, är att testet inte gör skillnad på lindriga respektive svåra fall.

Dessutom påpekas att en allmän provtagning kräver stora resurser, både ekonomiskt och personellt.

Men oberoende av detta så finns redan nu möjligheten för män i Dalarna att på eget initiativ låta undersöka sig om man känner oro eller har symtom från sin prostata.

I Dalarna pågår diskussion mellan urologer och distriktsläkare för att formulera hur dessa frågor ska handläggas på bästa sätt och med minsta möjliga dröjsmål.

Landstingsstyrelsen konstaterar också att frågan om allmän provtagning bör bli aktuell igen när det finns fler vetenskapliga svar.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons