Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga akuta problem med miljön i Leksand

Annons

I diskussionsunderlaget för nästa års miljöarbete nämns bland annat djurskydd, kemiska produkter i detaljhandeln, PCB i byggnader, rökfria lokaler enligt tobakslagen och naturvård.

Dagny Martinsson(c) är ordförande i miljönämnden.

Vilken miljöfråga är viktigast i Leksand?

- Det är svårt att säga. Det finns ingen specifik fråga. Själv tycker jag det mycket viktigt att barnen har en bra miljö.

Är det nämndens och miljökontorets prio ett också?

- Jag vill inte föregripa diskussionen i nämnden. Där handlar det mer om olika projekt.

Hur är intresset för miljöfrågor bland allmänheten?

- Det ökar ständigt och vår uppgift är att skapa goda förutsättningar för miljöengagemang. Som till exempel återvinningscentralen i Limhagen. Den har verkligen fått folk att börja sopsortera.

- En annan form av återvinning är alla privata loppmarknader som finns överallt just nu.

Vilken status har miljöfrågornas i det politiska arbetet i kommunen?

- Jag tycker miljön har en framskjuten plats även i de andra nämndernas arbete. Miljökontoret fungerar ofta som en motor som ger information. Vi har flyttat fram positionerna.

Förvaltningen är nu mitt i årets miljöarbete, hur går det?

- Vi har ingen sammanställning än, men hittills har vi använt de timmar och resurser som vi planerat, så det går bra. Både nämndens ledamöter och personalen på förvaltningen är mycket engagerade.

Ni har en budget på omkring 4 miljoner kronor, räcker den?

- Det är klart att man aldrig har tillräckligt med pengar, men vi gör vad vi kan och blir det något oförutsett så klarar vi det genom omprioriteringar.

Det kommer hela tiden nya rön om vad som är bra eller dåligt eller rent av farligt - hur påverkar det miljöarbetet i Leksand?

- Det är så mycket man inte vet något om, men det gäller att inte gripas av panik, vara uppmärksam och fundera över besluten. Det är också viktigt att komma ihåg att miljönämnden inte ska ordna upp saker, utan främst har tillsynen enligt lagar och regler.

En period på 1980-talet var du också miljönämndens ordförande - är det samma frågor då som nu?

- Det är lite olika, men debatten om sophämtningen och avgifterna var lika intensiv då som nu. Det verkar vara en evighetsfråga.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons