Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Information är inget för Tunabyggen

Annons

Allmännyttans roll som ett rättviseinstrument och vikten av en fungerande bostadspolitik är en av grundbultarna i ett välfärdsbygge.

Därför är vi vänsterpartister till skillnad mot övriga partier i fullmäktige oerhört tveksamma till en försäljning av ett stort antal av Tunabyggens lägenheter. Samtidigt inser vi problematiken med eftersatt underhåll, tomma lägenheter, bostadsegregation och svårigheten att leva upp till ägardirektiven.

Frågan är nu vilka problem man egentligen löser med en försäljning av 426 lägenheter. Vänsterpartiet ställde bland annat följande frågor under fullmäktigesammanträdet torsdagen den 28 april.

q Vilket inflytande har hyresgästerna i lägenheterna haft när riktlinjerna för en försäljning tagits fram? (Enligt ägardirektiven ska Tunabyggen vara ett föredöme när det gäller medinflytande och självförvaltning)

q Finns det garantier att dagens hyresrätter inte omvandlas till bostadsrätter efter en försäljning?

q Det finns i dag cirka 260 tomma lägenheter i Tunabyggens bestånd. Vilka ska flytta in i de tomma lägenheterna efter upprustning?

q Behovet av renovering på Bullermyren och Tjärna ängar är stort och beräknas till 400 miljoner kronor. Försäljningen kan inbringa 150 miljoner. Mellanskillnaden måste alltså lånas. Kan Tunabyggens hyresgäster räkna med hyreshöjningar efter ökad skuldsättning?

q Finns det en plan för upprustning av Bullermyren och Tjärna ängar?

Några egentliga svar på våra farhågor fick vi inte utan snarare gissningar och förhoppningar från Tunabyggens ordförande, som var uppsluppen denna försäljningsafton.

Några planer på upprustningar på Bullermyren och Tjärna ängar kunde inte presenteras. Vår kritik gällande bristen på information till hyresgästerna kommenterades från ordförande Åsa Frithiofson på följande sätt:

"Det är svårt att förena en bra affär med demokrati".

Jag kan konstatera att Tunabyggens hyresgäster, vars hem nu ska säljas har blivit illa behandlade, nonchalerade och åsidosatta inför försäljningen.

Alla ovan nämnda brister och avsaknad av svar och planer gjorde att vänsterpartiet slutligen sa nej till en utförsäljning av lägenheterna i Kvarnsveden och på Simsmyr.

LEIF LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons