Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Införde nytt arbetssätt

Annons

Det var Therese Björnbom och lärarkollegan Eva Kungsmark som började diskutera kring en förändring.

Tidigare arbetade de i ett arbetslag med 18 lärare och 200 elever. De tyckte det var för mycket personal och det blev svårt att få grepp om alla elever. De kom med ett förslag om att ha klasser med 20 elever rakt över i årskurs sju.

Förslaget presenterades för skolledningen och även barn- och utbildningsnämnden och de fick klartecken att inför det nya arbetssättet, berättar Therese.

Arbetssättet innebär heller inga extra kostnader.

- Detta är unikt, det är kul att jobba och vi ställer verkligen upp för varandra, säger Eva Kungsmark när tidningen träffar henne då hon är på väg till en lektion.

Lärare fick välja om de vill jobba i arbetslaget Monet. En del nya lärare kom till och andra ville inte vara med.

Eleverna har fått välja profilval och språk.

- Sedan har klasserna satts ihop utifrån det, berättar Therese.

Klasserna har fått en sammansättning utifrån elevernas intressen och inte efter kompisval. Klasserna har delats upp mellan lärarna efter lärarnas specialområden.

Det finns två estetklasser, tre idrottsklasser och tre klasser med profilen matte, no och teknik. Profilvalet innebär 80 minuter extra i veckan för profilen.

I varje klass finns en mentor och varje måndag morgon träffar mentorn sin klass på mentorstid, då har man möjlighet att stärka klassens sammanhållning. Varje fredag är det profilval och ofta då tillsammans med klassens mentor.

- I ett mindre arbetslag får vi bättre kontakt med eleverna. Jag hinner hjälpa alla 18 elever, se att alla är här och hinna prata med dem. I min klass är det bara fyra lärare, förklarar Therese.

-Monets arbetssätt har presenterats på föräldramöten inför årskurs sju, och under hösten har vi haft två besöksveckor där föräldrar har fått ta del av verksamheten. Mottagandet från föräldrar har varit positivt, berättar hon.

På söndag i samband med julmarknaden i Säters centrum blir det en utställning i kulturhörnan med masker, teckningar och sagor från estetklasserna i årskurs sju på Klockarskolan.

Läraren Ingeborg Björnbom berättar att estetklasserna är anmälda till ett dokumentärfilmsprojekt och klassernas produktion visas på Film i Dalarnas filmfestival i vår.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons