Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inför vargjakt nu"

Annons

- Det talas om acceptans, men enda sättet att få acceptans är att få med sig lokalbefolkningen. Men landsbygden är överkörd. De vill få oss att tro att nu är problemen över i Furudal, men i själva verket är det ännu mera varg nu i Furudal, som fyllts på med tre revir - Voxna, Siljan och Amungen.

- Vi kräver att jakt på varg införs omedelbart för att begränsa tillväxten från den höga nivå som är i dag. Vi vill sänka det nationella vargmålet från 20 till 15 föryngringar, sade Christofer Carlander från Svenska Jägareförbundet.

Han pläderade också för ökad tilldelningen av björn, att tillåta åteljakt på björn och att "avkriminalisera misstag vid björnjakt".

- Men jordbruksministern är livrädd för jaktpolitiska frågor.

- Det ligger en död hand över alla jaktpolitiska frågor just nu, sade Carlander, som fann det "helt omöjligt att vi ska bära hela nationens börda för rovdjuren (i Dalarna och intilliggande län)".

Om det blev tummen ner för rikspolitikerna, gav Hans Ruste ett erkännande till lokalpolitikerna.

- Lokalt har vi nått framgångar med en politisk enighet som byggts upp.

Detta var något som Rättviks kommunalråd, Jonny Jones (c) bekräftade och berättade mer om senare under kvällen.

Inge Brorsson i Dalaupproret tog upp tråden om "en rovdjurspolitik som havererat".

- Ingenting görs från länsstyrelsens sida, sade Brorsson, som tyckte att ansvaret faller på landshövdingen.

Efter det att ytterligare en handfull talare pläderat för sin sak, var det dags för diskussion, frågor och sammanfattning av kvällen och dags att besluta sig för att ställa upp på Dalaupprorets sexpunktsförslag:

1) Avbryta bojkotten av eftersök och tillvaratagande av trafikskadat vilt.

2) Rekommendera ägare av enskilda och privata vägar inom vargreviren att fortsätta hålla vägarna stängda för obehörig trafik.

3) Dubblera med egna besiktningsmän av rovdjursrivna tamdjur.

4) Ställa upp för programmet "På rätt spår".

5) Ställa upp på Folkaktionen ny rovdjurspolitik.

6) Ge Dalaupprorets grupp med Nils Björklund, Inge Brorsson och Hans Ruste fortsatt mandat att driva Dalaupprorets frågor inom Folkaktionen.

Fotnot: Ingenting tydde under kvällen på att dessa sex punkter inte skulle klubbas igenom, men vi hann av pressläggningsskäl inte vara med på hela mötet, så vi återkommer om detta.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons