Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför omsorgsgaranti

Annons

Vi har fått många fler äldre i samhället som behöver hjälp. Hur ser det då ut i Falun?

Mellan 2002 och 2004 försvann 170 platser i särskilt boende. Hemtjänsten har ökat med 17 procent på två år. 2002 hade 777 personer hemtjänst jämfört med 910 personer 2004.

Hur ser då situationen ut för personalen?

Många som jobbat länge inom hemtjänsten vittnar om att personalnedskärningar sliter på personalen vilket innebär fler långtidssjukskrivningar. Vi har gått från omsorg till vård trots en mycket kunnig och engagerad personal. Personalen konstaterar att neddragningarna bidragit till att äldres sociala och psykiska hälsa inte tillgodoses. Ensamhet och otrygghet upplevs av de äldre som bor kvar hemma. Personalen får ofta rycka ut när orsaken är brist på trygghet eller social kontakt. Socialstyrelsen rapporterar att situationen i Dalarna blivit sämre med bemanning, att chefer har ett stort antal anställda per chef, men även att det finns bristande kunskaper om Lex Sarah jämfört med för två år sedan.

Folkpartiet vill införa en omsorgsgaranti. Alla ska ha rätt till att vara ute regelbundet, äta god och näringsrik mat och ha rätt att duscha regelbundet. Men även rättighet till eget rum och att välja sitt boende. Omsorgsgarantin omfattar också rättigheter till att få fortsätta att bo med sin livspartner, fungerande trygghetslarm, fungerande hemtjänst, färdtjänst, hjälpmedel och bra vård i livets slutskede.

ÅSA NILSER (FP), FALUN BO BRÄNNSTRÖM, (FP), LÄNSFÖRBUNDETS ORDFÖRANDE I DALARNA

Mer läsning

Annons