Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför hingstarnas kamp

Annons

Det råder hektiska dagar för Hans Portström och Nils Brodén.

Om en månad är det dags för hästsläpp igen.

Årets datum för det populära och i vissa fall dramatiska hingstsläppet i Böle, är den sjätte juni.

Hittills har mellan 15 och 20 hästar anmälts till sommarbete på Leksandsfäbodarna Böle och Fallsbjörken, en tradition som nu är inne på sitt 78:e år.

Nils Brodén är den som på Betesföreningens uppdrag ansvarat för djuren i över 30 år, men från och med nu tar Hans Portström från Sågmyra över.

- Jag har åtta egna hästar, men har faktiskt aldrig haft någon på bete i Böle och Fallsbjörken. Men självklart har jag varit här och tittat när hingstarna gör upp om vem som ska bli sommarens ledare, berättar han.

Just nu håller Hans Portström och Nils Brodén på att gå i genom de närmare 18 kilometrarna stängsel som finns runt alla hagar.

- Det här är ett jobb som aldrig tar slut, eller hur Nils? konstaterar Hans Portstöm och veteranen Nils Brodén nickar instämmande där de sitter framför raststugan i Böle och tar en liten kaffepaus.

För att nå ut till alla hagar använder man en fyrhjulig liten traktor vars släp lastas med stängselstörar.

- Fyrhjulingen är bra, men skriv att hästen är bättre - för det är den! Till vissa ställen kommer vi bara med hjälp av häst.

Förra året togs 110 hästar och kvigor emot på sommarbete och man hoppas på minst lika många i år.

- Men tiderna förändras. Folk använder sina hästar mer och behöver inte heller lämna bort djur för betets skull, säger Nils Brodén.

- Samtidigt finns det inget bättre sätt att få bukt på en unghäst som ska köras in än att låta honom gå i flock en sommar. Då blir de snälla och spaka till hösten, fyller Hans Portström i.

Hur är det med rovdjur i skogarna här omkring?

- Hur det är i år vet jag inte, men tidigare har det funnits björn, berättar Nils Brodén.

- Men det är viktigt att påpeka att vi aldrig haft ett tillbud i hagarna.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons