Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inför allmän trafikplikt för Moraflyget"

Annons

Det är t f landshövding Inger Eriksson och kommunikationsdirektör Leif Wikström som gör en ny framställan till regeringen. Den tidigare skrevs i höstas.

De båda anger att man känner till att Rikstrafiken för närvarande utreder behovet av allmän trafikplikt även för flyglinjen Kiruna-Luleå. Detta utöver de tio destinationer som tidigare ska komma med i Rikstrafiken.

Inger Eriksson och Leif Wikström menar att en bedömning av allmän trafikplikt även för Moras del bör kunna ske samtidigt som ställningstagande sker till linjen Kiruna-Luleå.

Länsstyrelsen hänvisar i övrigt till en skrivelse man fått från Mora kommun där det senaste halvårets utveckling, eller snarare nedtrappning, av reguljärflyget beskrivs.

Mora kommun betonar bland annat vikten av att flyget finns kvar i Mora med tillräcklig kapacitet och tillräcklig kvalitet.

Näringslivet i området har inga andra möjligheter än med flyg nå tidigare avgångar från Arlanda vidare ut i Sverige eller världen.

Den dåliga kapaciteten på flyglinjen i Mora har också fått konsekvenser för turismen. Exempelvis har inte anläggningarna i Sälen kunnat marknadsföra flyg som ett alternativt transportmedel. Detta har särskilt hämmat utvecklingen av konferensverksamhet i området, skriver kommunalrådet Gunnel Söderberg och kommundirektör Bengt Welin.

De båda beskriver även problemen med Skyways trafik med flygplanet Dornier som inte ger vare sig önskad komfort eller tillräckligt passagerarutrymme.

Folk som vill flyga kommer inte med och folk som kommer med får inte bagaget med sig.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons