Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan orsakade dödsfall

Annons

- Vi har haft enstaka dödsfall som kan hänföras till influensan eller komplikationer som följd av influensan. Det har handlat om patienter som var äldre än 85 år, säger Peter Rindevall, tillförordnad chef för medicinkliniken.

Det är nu tredje helgen i rad som det är så fullbelagt på avdelning 2 och 3 att man tvingas lägga in patienter även på den för flera år sedan stängda avdelning 5.

På avdelningen har fyra-fem sängplatser nyttjats varje dag sedan tisdagen den 15 mars. Vikarier går inte att få tag på så ordinarie personal tvingas till återkommande övertidspass.

- I går (i onsdags) frågade jag avdelningsföreståndarna om personalen orkar. Jag fick svaret att det nog kommer att gå även över påsken med sedan hoppas jag verkligen att vi kan stänga avdelning 5, säger Rindevall.

Han berättar att flera av de äldre patienterna har uppgett att de vaccinerat sig. Ändå har de blivit svårt sjuka.

- Vaccinet ger ett skydd på ungefär 70 procent. Så även den som vaccinerat sig kan bli sjuk. Årets influensa har egentligen inte varit särskit svår men fler har blivit sjuka än vad som väntades i början av säsongen.

En viktig orsak till överbeläggningarna på lasarettet är att influensan suttit i länge hos många patienter.

- I flera fall har det krävts relativt långa vårdtider. Vi har inte kunnat skriva ut patienter så snabbt som vi hoppats på, förklarar Peter Rindevall.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons