Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan har slagit till

Annons

Influensa B verkar främst ha slagit till i delar av Västerdalarna.

- I Nås var nästan hela barnaskaran i skolan sängliggande och det har även varit många fall i Vansbro och Gagnef, konstaterar Petersén.

Även i Västerbergslagen har det konstaterats misstänkta influensafall.

- För två veckor sedan rapporterade vårdcentralen i Grängesberg ett misstänkt fall, säger Petersén som påpekar att det går många förkylningar där de drabbade tolkar det som att de drabbats av influensa.

- Typiska symtom för influensa B är hög feber, huvudvärk och ofta hosta. En del drabbade får också magproblem men efter fyra-fem dagar brukar det gå över. Influensa typ A har samma symtom men man blir sjukare och det håller i sig i omkring en vecka. Influensa A följs dessutom ofta av andra sjukdomar som lunginflammation.

Under förra veckan konstaterades sex säkra fall av influensa B och ett fall av influensa A. Detta efter att prover analyserats på mikrobiologen på Falu lasarett.

- Provtagningen går till så att en pinne stoppas in i näsborren och sedan tas provet långt in i näsan. Dessa prover tas när man inte är riktigt säker på vad det är för sjukdom. Provsvaret kommer efter en eller ett par dagar, upplyser Bodil Petersén.

Hon konstaterar att influensan dragit fram över Dalarna i några veckor vid det här laget. Influensan lär fortsätta att härja i ytterligare några veckor men någon epidemi blir det inte.

- Epidemier uppstår när det kommer nya typer av influensa som ingen är immun mot. Senast det hände var 1968 när den så kallade Hong Kong-influensan slog till, säger Bodil Petersén.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons