Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infiltratör varnade för rasism

Annons

Föredragshållaren Daniel Poohl kommer från den antirasistiska stiftelsen expo. Han inledde med att berätta om öppet nazistiska rörelser, i Sverige och internationellt.

- De här partierna får egentligen mer uppmärksamhet än de gjort sig förtjänta av. Tidningarna skriver mycket om dem, eftersom det de gör ofta är spektakulära dåd, våld.

I Sverige är den nazistiska rör-elsen trots allt inte så stor, konstaterade Poohl, och varnade.

- Men den växer. Den 8 december, det datum då en nazist mördades av invandrare, firas numer som högtid med stort fackeltåg i Salem i Stockholm.

Poohl uppehöll sig bland annat vid sprängningarna av två svenska journalisters bil, 1999 och vid mordet på Björn Söderberg samma år, mannen som såg till att en aktiv nazist uteslöts ur styrelsen i sitt fackförbund. Aktionen i svenska dagstidningar då 62 nazisters namn och bild publicerades var trots allt en förlust för demokratin, anser Poohl.

- Ingen av artiklarna hade byline, ingen av de journalister som jobbat med materialet vågade skriva under. Att de skrämts är ett hot mot demokratin.

När Daniel Poohl gick över till att tala om de mer accepterade sverigedemokraterna, kunde han göra det från ett inre perspektiv. I två månader var han medlem bland nationaldemokraterna, en utbrytning ur partiet.

Historiskt har sverigedemokraterna "hyfsats till " sedan starten -88, menar Poohl.

- 1995 blev det en upprensningskampanj inom partiet, då flera öppet nazistiska medlemmar försvann.

Man bytte ut ledaren Anders Klarström, tidigare medlem i nordiska rikspartiet och förbjöd uniformer.

- Intressant i sammanhanget är att ännu ett år efteråt uppmanades medlemmarna i egna tidningen "kom ihåg att ni inte får ta med uniformer på mötet". Sedan dess har sverigedemokraterna polerats hela tiden.

Daniel Poohl berättade om en balansgång i partiet, mellan idealister, aktivister och väljare.

- Under det senare året har man valt att mer gå väljarnas väg, eftersom de skräms av aktivisterna. Det här har lett till en splittring och ytterligare en utbrytning ur partiet, nationaldemokraterna uppstod.

Som journalist mötte Daniel Poohl svårigheter att granska de här partierna.

- När man ska granska sverige-demokraterna hävdar de att det är propaganda. Om du ska kontrollera om Mona Sahlin har fifflat är det legitimt, men det går inte här. Det går inte att göra intervjuer som vanligt, ställa frågor och sammanställa. Istället måste man infiltrera.

Det gjorde Daniel Poohl, som medlem av nationaldemokraterna i två månader.

En erfarenhet som gav honom klar insyn i deras synsätt, tycker han.

- På mitt första möte gick jag fram till deras bokbord, där böckerna hade titlar som "Förintelsebluffen i Auschwitz".

Under samma möte fick Poohl veta att nationaldemokratiska partiet är ett parti med två sidor.

- Vi har en sida utåt, sa man, en folklig och lättillgänglig. Och en inre sida, där taket är så högt att alla får säga vad de tycker.

Inom paritet fick Poohl också lära sig att svenska kulturen är hotad.

- Framför allt av den amerikanska skräpkulturen, av hip-hop, svarta artister, men också av gaykulturen och av modern konst - all konst som inte är nationalromantisk som för hundra år sedan.

- Sverige i dag styrs av etablissemanget, anser man, av lärare, journalister, feminister, olika organisationer som medvetet förstör den svenska kulturen, de som tillåter invandring.

Som journalist kan man aldrig ha en helt objektiv inställning, när man granskar något, anser Daniel Poohl, även om det är vad han eftersträvar. Man måste alltid ta in fakta och vara beredd på att ändra sin uppfattning.

- Jag gick in med inställningen: Okej, jag tror att det här är ett rasistiskt parti, nu ska jag ta reda på om det kanske trots allt inte är så.

Under ett långt föredrag i ABF-lokalen hann han berätta mycket om vad han kom fram till, spekulera en del inför tänkta valsiffror i höst och göra upp med en hel del myter som han hävdar att sverigedemokraterna gärna vill att vi tror på. Drygt trettio personer lyssnade på Daniel Poohl i värmekvav lokal.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons