Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infekterad stämning

Annons

Fem markägare har nu vänt sig till miljönämnden i Malung med krav på att något görs åt de stora problem som djurhållningen har förosakat markägarna. De hävdar att skador både på grönsaksodlingar och mycket annat skett de senaste åren och att listan på de olägenheter de drabbats av kan göras mycket lång.

Markägarna säger i skrivelsen att intentionen har varit att lösa allt i samförstånd men det har visat sig vara omöjligt. Därför har anmälan om olägenheterna nu lämnats till kommunen som inom några dagar kommer att göra ett besök vid fäboden för att sedan ta ett beslut vid nästa sammanträde.

De markägare som nu vänt sig till miljönämnden anser att det inte längre finns någon stängselskyldighet vid fäboden eftersom något fäbodbruk inte har skett sedan 1970.

Markägarna anser också att det inte kan vara meningen att en part kan driva en verksamhet som samtidigt förorsakar den andra parten både kostnader, vantrivsel och andra problem.

Djurhållaren har också fått yttra sig över den skrivelse som de fem markägarna har skickat till miljönämnden och man anser att problemen inte alls är så stora som det hävdas. Djurhållaren anser att det faktum att man fått EU-stöd till fäboddriften vid Liselens fäbod borde vara ett bevis för att verksamheten bedrivs i samklang med den gällande lagstiftning som finns.

Djurhållaren anser också att det inte alls varit några svårare skador för markägarna som följd av de djur som befinner sig på fäbodvallen och avfärdar det mesta av de problem som framförs i skrivelsen.

Nu är det upp till miljönämnden att utreda och ta ställning till vilka krav och vilka skyldigheter som måste uppfyllas. Men det som inträffat har ändock skapat en infekterad stämning vid Liselens fäbod i Malungsfors.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons