Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrijobben står i centrum

Annons

Det har de senaste åren stått allt klarare att verkstadsindustrin kommer att få det svårare att rekrytera personal.

Det handlar främst om att många ungdomar väljer bort industrijobben. Ett annat problem är att det kommer att bli ett påtagligt ökat behov av personal på grund av att stora grupper människor ska pensioneras de kommande tio åren.

För en ort som Smedjebacken är det helt avgörande att det finns en strategi för att trygga personalförsörjningen till de lokala företagen.

Det var mot denna bakgrund som tankarna på ett verkstadstekniskt centrum växte fram. Det handlar helt enkelt om att samla alla resurser och intressenter under ett tak.

Det verkstadtekniska centrum som nu håller på att byggas upp i Smedjebacken har flera olika delar och även olika ansvarsområden.

- Jag har varit ansvarig för de delar som ligger under VBU och det handlar främst om utbildning och att bygga upp en kompetenspool, berättar Lennart Ståhlberg.

VBU kommer enligt planen att ansvara för den grundläggande utbildningen och det kommer i första skedet att handla om vuxenutbildning. I ett senare skede kan det bli aktuellt med att bygga upp en mer traditionell gymnasieutbildning som riktar sig till de ungdomar som slutar grundskolan.

Den andra stora biten i det som VBU ansvarar för är kvalificerad yrkesutbildning och där handlar det om tre inriktningar. Den som kommer att kopplas mot verkstadstekniskt centrum är materialteknik.

- Den här typen av utbildning ger så kallade KY-poäng, men tanken är att det ska gå att tenta av och få högskolepoäng, säger Lennart Ståhlberg.

De övriga två inriktningarna i kvalificerad yrkesutbildning är vård och omsorg och en med bryggeriteknik.

Den stora satsningen är att bygga upp en kompetenspool. Där är tanken att det ska finnas en grupp människor som har den kompetens som krävs av de lokala verkstadsföretagen.

Dessa människor ska erbjudas praktik och utbildning för att kunna jobba i de olika företag som ingår i projektet.

I förlängningen är tanken att detta ska bli ett lokalt förankrat bemanningsföretag med förebild från Industriqompetens i Skultuna och Västerås.

- Det är viktigt att komma igång med en start av ett företag så fort som möjligt, annars är risken stor att dessa människor försvinner till de företag där de gör sin praktik, säger Lennart Ståhlberg.

De delar som Ståhlberg är projektledare för har en ekonomisk omspänning på totalt tio miljoner kronor, varav hälften kommer från EU.

Parallellt och i samverkan med VBU kommer Smedjebackens kommun att fortsätta att jobba med Företagscentret och där jobba med att hjälpa nya företagare och stödja de som redan finns. En annan viktig uppgift som hamnar på Företagscentret är att bygga broar mellan skolan och företagen. Syftet är att skolan ska styra inriktningen på sina utbildningar mot de behov som finns i företagen.

Lennart Ståhlberg är övertygad om att detta projekt sammantaget har stora förutsättningar för att ska en del jobb i Smedjebacken.

- Jag tänker inte lova att det ska bli ett visst antal, om tre år kan jag förhoppningsvis berätta att det blev så eller så många, konstaterar Ståhlberg.

Det är inte för dagen klart var och i vilka lokaler verksamheten ska vara i.

Fotnot: I morgon berättar tidningen om hur projektet har växt fram och utvecklats i Skultuna.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons