Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrihus säljs privat

Annons

Det kommunala bolaget Falu industrihus har varit en dyr historia för skattebetalarna. Sedan 1982 har det kostat drygt 40 miljoner kronor. Och underskotten fortsätter med runt 1,5 miljoner kronor per år som kommunen fått täcka för att klara bolaget undan konkurs.

Åtskilliga försök har gjorts de senaste åren att sälja av fastigheterna men intresset har varit svagt. Förra året togs diskussioner upp med Kopparstaden. Och visst kunde bolaget tänka sig att ta över fastigheterna om kommunen så ville men man ville inte betala något för dem.

- Räntorna för husen motsvarar ungefär underskotten. Finns det inte pengar som täcker dem så finns det inte utrymme för någon köpeskilling, säger Kopparstadens vd Pär Nyberg.

Därmed är Kopparstaden ute ur bilden.

- Vi har släppt Kopparstaden för ögonblicket, säger kommunalrådet Dan Westerberg.

I tisdags diskuterade kommunstyrelsens allmänna utskott hur man skulle gå vidare. Det beslutades att lägga ut ett försäljningsuppdrag på en mäklare i hopp om att få ett hyfsat pris för fastigheterna. Intressantast är då kontorshotellet St Örjen och bostadshuset som ligger på samma tomt samt industrihusen på Ingarvet.

Falu Industrihus skrala ekonomi har gjort att aktiekapitalet gång på gång urholkats så pass att bolaget stått inför konkurs och tvingats be om aktieägartillskott och förlusttäckning.

För att slippa hela hanteringen kring detta beslutade allmänna utskottet också att ge bolaget en kapitaltäckningsgaranti.

I och med det slipper man nu göra kontrollbalansräkningar när för stor del av aktiekapitalet är förbrukat. Man slipper också skriva ner värdet på fastigheterna om det faktiska värdet skulle understiga det bokförda.

- Men kapitaltäckningsgarantin är bara en temporär åtgärd. Jag är optimist och tror att vi ska ha en köpare till fastigheterna under våren, säger Dan Westerberg.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons