Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrigymnasium i Ludvika läggs ned

Annons

VBU-skolan i Ludvika har i likhet med Västerås betalat 101500 kronor för Ludvikaeleverna som valt ABB Industrigymnasium.
– Lagändringen gör att vi ska sätta oss ned med ABB-rektorn Sven Krispinsson och diskutera, säger VBU-skolans utbildningschef Åke Sandberg.
Sandberg vill av naturliga skäl inte förhandla via pressen men konstaterar att om inte lagändringen hade kommit så hade VBU tillämpat riksprislistan och betalat 107 200 kronor.
Västerås vill betala ABB Industrigymnasium för vad de bedömer att ett nystartat industriprogram i Västerås kommer att kosta, 64402 kronor per elev. Åke Sandberg vid VBU-skolan anser att summan är helt orealistisk men vill inte lägga synpunkter i detta läge på hur de agerar i Västerås.
Kommunalrådet Roger Stål har svårt att förstå argumenten i Västerås.
– ABB Industrigymnasium är ingen belastning för VBU-skolan. Jag ser ABB-skolan som en tillgång för vår bygd. Det vore mycket olyckligt om den skulle försvinna, säger Stål som berättar att nedläggningshotet var en total nyhet för honom.
ABB Industrigymnasium har betytt mycket för gymnasieutbildningen i Ludvika sedan dess tillkomst i mitten av 1990-talet.
Industrigymnasiets rektor Sven Krispinsson:
– Västerås stad har föreslagit en sänkning med 40 procent. Vi måste ha ett snabbt besked om vi ska kunna ta in elever till hösten. Förslaget är ett dråpslag för oss och det har redan gått ett kvartal av budgetåret och ännu vet vi inte förutsättningarna för 2003.
Krispinsson säger att gymnasiefriskolorna, som har ett nätverk, är mycket förvånade över att när lagändringen kom så blev plötsligt de kommunala kostnaderna för dyra program som el, energi och industri helt annorlunda och kom ned i vad man anser är orealistiska nivåer.
– Verksamheten står och faller med de kommunala bidragen. Vi är helt beroende av vad Ludvika kommun och Västerås stad fattar för beslut. Om Västerås stad fattar det beslut som tjänstemännen har föreslagit så får det återverkningar i Ludvika. Det är ett och samma bolag som bedriver verksamheten.
– Rubriken i Dagens Nyheter att friskolor riskerar nedläggning, tycker jag talar för sig självt, säger rektor Sven Krispinsson.
– I Västerås har vi suttit i förhandlingar i ett par månaders tid. Vi måste nu ha ett besked nu, eleverna har sökt och har rätt att få ett besked.
ABB Industrigymnasium har diskuterat situationen med ABB:s personalchef Carina Malmgren Heander. ABB:s Ludvikachef Per Haugland har avböjt att kommentera hotet mot Industrigymnasiet.
Stabsdirektör Johan Wennhall i Västerås filar nu på ett förslag till ersättningarna till friskolorna. Förslaget presenteras officiellt nästa vecka.
Sven Krispinsson konstaterar att om inte ABB Industrigymnasium ges förutsättningar att ekonomiskt fullfölja den utbildning som redan intagna elever påbörjat så måste kommunerna ta över ansvaret.
Nätverket för gymnasiefriskolorna har också agerat mot utbildningsminister Thomas Östros, s, för en regeländring.
Fakta
ABB Industrigymnasium
Rektor: Sven Krispinsson, Ludvika
Ägare: Svenska Kunskapshusen i Bergslagen AB är dotterbolag till Svenska Kunskapshusen AB, som ägs till lika stor del av ABB, Lernia, Metall och Skandia.
Antal elever Västerås:150
Antal elever Ludvika: 75

BO JOFFER

Mer läsning

Annons