Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indien fick kvinnlig president

Annons

Indien har fått sin första kvinnliga president, Pratibha Patil. Anhängare firade med dans, trummor, musik och fyrverkerier när de officiella siffrorna blev klara på lördagen.

Den 72-åriga juristen som varit guvernör i den nordvästra delstaten Rajastan och utmärker sig genom sin traditionella sari med sjal över huvudet vann en väntad jordskredsseger över rivalen, vicepresidenten Bhairon Singh Shekhawat.

Hon var relativt okänd tills hon nominerades av Sonia Gandhi, partiledare för det styrande Kongresspartiet.

Patil fick 66 procent av rösterna, som enbart läggs av förtroendevalda. Om folket fått välja hade antagligen den populäre sittande presidenten, atomforskaren Adbul Kalam, valts om men eftersom han nominerades av den förra regeringen var det inte ett alternativ för de styrande, som nominerade en partivän i stället.

Utnämningen ses av vissa som en symbol för Indiens utveckling på jämställdhetsområdet där allt fler kvinnor förvärvsarbetar, studerar och gör karriär inom näringslivet.

Förespråkarna hoppas att Patil ska ta itu med de många problem som drabbar många indiska kvinnor, exempelvis hemgiftsrelaterat våld. Kritikerna har i valrörelsen _ som betraktats som ytterst smutsig _ fört fram olika anklagelser om korruption mot Patil.

Posten är främst ceremoniell men inkluderar regeringsbildning på federal och delstatlig nivå. Patil börjar sitt nya jobb på onsdag. Även om hon är den första kvinnliga presidenten har Indien haft andra inflytelserika kvinnor, inte minst Sonia Gandhis svärmor Indira Gandhi som 1966 blev en av världens första kvinnliga premiärministrar.

TT

Mer läsning

Annons