Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indicier i guldsmeds- målet

Annons

De båda män, 20 och 24 år gamla, som åtalats för det brutala rånet den 9 januari mot ett äldre par i deras guldsmedsbutik i Avesta förnekar brott.

De har under flera dagars rättegång vid Falu tingsrätt hållit fast vid att de är oskyldiga.

Chefsåklagare Christel Anderberg är däremot helt övertygad om att hon åtalat rätt personer, trots att två medgärningsmän fortfarande är på fri fot.

Den bevisning hon presenterat i rätten bygger på indicier, men flera vittnen har lämnat uppgifter som pekar mot de åtalade och den starkaste bevisningen består av två delar.

Det rånade paret, 72 och 74 år gamla, har pekat ut de misstänkta och det är framförallt kvinnans berättelse som leder till 20-åringen. Hon sade också att en 34-årig man som är på fri fot, men som är åtalad i ett annat ärende tillsammans med de båda häktade, var inne i butiken.

Kriminalpolisens underrättelsetjänst i Dalarna presenterade en komplett kartläggning som visade hur de misstänktas mobiltelefoner användes före och efter rånet. Visserligen sade de åtalade att andra personer använt deras telefoner, men vittnesuppgifter talar för att i vart fall 20-åringen var på plats.

Andra vittnen har gett männen alibi, 20-åringen var hos sin mamma och 24-åringen uppges har varit i sällskap med sin syster i Västerås vid tidpunkten för rånet.

Det var den 9 januari som det gamla paret rånades i sin guldsmedsbutik. Kvinnan knuffades omkull och hotades med kniv och när mannen hamnat på golvet försågs han med munkavle och bakbands.

Rånarna försvann med guldvaror värda sammanlagt 685 000 och nära 17 000 kronor i kontanter. I sin slutplädering yrkade chefsåklagare Christel Anderberg på sex års fängelse för grovt rån och medhjälp till grovt rån.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons