Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrottsvåg på Banverket

Annons

- Det är ganska mycket som tyder på att det är en liga som opererar i stan, säger Svante Nääs, chef för kontorsservicen på Banverkets huvudkontor i Borlänge.

Han har fog för sina misstankar. Efter tre inbrott på mindre än lika många veckor där samma sak, platta bildskärmar till datorer, stulits varje gång, med samma systematik, så är hans antaganden inte helt osannolika.

Gärningsmännen går till väga så att de slår sönder fönsterrutorna vid Banverkets entréplan genom att kasta in gatstenar och liknande. Fönstrena är så utrustade att de inte rämnar, utan bara får sprickor. Men sprickorna är tillräckligt vida för att man ska lyckas få in armen och stjäla de platta datorskärmarna som står närmast rutorna.

- Att datorerna står så nära fönsterrutorna har med arbetsplatsens utformning att göra, men efter det här så får vi såklart överväga om det är så strategiskt. Vi har hur som helst beställt kedjor så att vi kan kedja fast datorerna och skärmarna på entréplanet, säger Svante Nääs.

Natten till måndagen fick även Vägverket och Dalarnas försäkringsbolag besök av inbrottstjuvar, och precis som i fallet Banverket så var det datormaterial som stals, vilket tillsammans med det faktum att inbrottskurvan ökat markant sedan sommarlovets början befäster Svantes tro på en "datorstöldsliga".

- Ja, det är säkerligen ett gäng som ligger bakom. Både vårt huvudkontor och kontoren vi hyr på stan har blivit utsatta. Det gäller att ligga ett steg före, men det är inte alltid så lätt. Det gäller att få fatt i dem nu, så blir det lugnt. Ett tag.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons