Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrottsvåg fortsätter

Annons

Som tidningen kunde berätta i går sa har Banverket, Vägverket och andra företag under sommaren varit utsatta för inbrott där fönstren krossats med grovt våld och datorer och utrustning stulits.

Så sent som i måndags natt stals datorer vid Banverket, Vägverket och Dalarnas försäkringsbolag. I går var det dags igen.

Vägverket, SSAB och det hårt drabbade Banverket fick återigen besök av inbrottstjuvar som fick med sig datorer. Den här gången hade tjuvarna inte låtit sig begränsas av sin egna längd, utan hade använt en stege och även stulit på de högre belägna våningarna.

- Felet, om man får säga så, som företagen gör är att de har sina datorer alldeles för nära fönstrena så att gärningsmännen med lätthet kommer åt dem, säger Jan Barck, kriminalinspektör vid Borlängepolisen, och råder därmed företagarna att flytta sina datorer längre in i byggnaderna.

När företag har inbrott så är det uteslutande alltid väktare som kallas till brottsplatsen via larm. Vid större larm kallas även polisen, något som inte skedde vid de senaste inbrotten. Polisen har istället huvudsakligen siktat in sig på brottsplatsundersökningar.

Brottsplatsundersökningar som vid tidigare inbrottsscener har resulterat i att man funnit blod och andra spår som just nu är på analys som, hoppas polisen, förhoppningsvis kommer att ge resultat.

Förhågorna att det är en liga som härjar i Borlänge är något som Barck inte är helt säker på.

- Det är ett gäng som specialiserat sig på inbrott på den här typen och förvisso så är det inte helt osannolikt att det är samma gäng som ligger bakom de flesta eller alla inbrotten. Men en liga? Jag är tveksam.

Tror du att gärningsmännen kommer att gripas?

- Jag vet inte, säger Jan Barck.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons