Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrott stänger Huset i förtid

Annons

Därmed går Huset på Risgatan som sedan början på 1990-talet varit en oas för flera generationer ungdomar i graven redan i sommar. Huset, som från början hette Ungdomens Hus, har under åren ifrågasatts och genomgått flera kriser.

Lokalerna var till en början mycket populära och fyllda med ungdomar varje öppetkväll. Tre år senare samlades man till krismöte. Rykten cirkulerade om att ungdomsgården blivit ett tillhåll för kriminella och missbrukare.

Det tog tid och mycket möda att återupprätta gårdens anseende. En hustomte rekryterades och det började återigen bli ordning på verksamheten.

Den ekonomiska krisen i kommunen i början på 2000-talet satte dock klorna i verksamheten. Lokaler med lägre driftskostnader söktes. Gamla hemtekniska - Berga Gård - hamnade i fokus.

Men ambitionerna rann av i takt med att proteststormen från boende kring Berga Gårds ökade i styrka.

- I stort sett samtliga boende i omgivningen har protesterat mot planerna, konstaterade miljö- och byggnämndens ordförande, Norbert Junker, i NLT den 22 augusti 2001.

Flyttplanerna hamnade i skrivbordslådan och verksamheten fortsatte. Men nu har planerna inte bara dammats av, utan ska också verkställas. Den här gången är det Stegelbackens skola som står i fokus.

Skolan kommer under de närmaste läsåren att avvecklas och erbjuda tomma lokaler. Och här har fritidsförvaltningen sett en chans att bygga upp verksamheten. I lokaler som dessutom redan är handikappanpassade.

- Det kommer ju nya regler 2007 som ställer krav på handikappanpassning. Och det skulle kosta mycket pengar att anpassa Huset, säger Birger Tuominen.

Besluten återstår men den stora byggnaden på Stegelbacken som bland annat rymmer gymnastiksalen är det som anses vara lämpligast för det "nya" Huset. Här finns exempelvis en hiss.

Konsekvensen av allt detta blir dock att ungdomarna i Smedjebacken kommer att vara utan fasta lokal fram till årsskiftet.

- Vi räknar med att kunna ordna olika aktiviteter. Det kan bli frågan om pingisturneringar, resor och lite annat.

När det gäller Huset som successivt kommer att tömmas lär användningen återgå till ursprunget. Det vill säga att det säljs som bostadsfastighet. Cirkeln sluts således på samma sätt som det är tänkt för den gamla villa som rymmer den konkursade närradion.

- Det är inga beslut tagna än, men jag räknar nog med att vi kommer att sälja huse. Det är ju frågan om två gamla fina hus med centrala och attraktiva lägen, tycker kommunalrådet Leif Nilsson.

Men vad händer med skateboardåkarna i Ladan då?

- Dom får vara kvar tills vidare, säger Birger Tuominen, men det kan bli frågan om att bygga något utomhus i stället.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons