Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrott i butik i Karlbo

Annons

Coop i Karlbo, har blivit utsatt för inbrott igen. Det var vid strax efter klockan två, på torsdagsmorgonen, som en väktare larmade polisen. Inbrottstjuvarna hade tagit sig in genom en ventilationstrumma i fläktsystemet.

Det är ännu oklart vad som stulits ur butiken. Ny tillsynsplan

HEDEMORA

Nu har miljö- och byggnämnden gjort klart årets tillsynsplan. Den är till för att kontrollera att reglerna i miljöbalken efterföljs.

Miljö- och byggnämnden ansvarar för tillsyn av miljöfarlig verksamhet, hälsoskydd, förorenade områden, vattenverksamhet, bergtäkter och kemiska produkter. Den ska också se till att övervaka strålning och annat som påverkar miljön.

Som tillsynsmyndighet, är nämnden även skyldig att informera om gällande bestämmelser.

Kommunen sparar energi

HEDEMORA

Slöseriet med energi ska minska i kommunen. Hans Andersson på miljö- och byggkontoret har fått i uppdrag att ta fram en energiplan.

Tidigare har det inte gjorts någon ordentlig undersökning, om hur energianvändningen kan minska.

- Det går att spara miljoner, bara genom att ändra beteende, säger Karl-Erik Pettersson, mp, ordförande i miljö- och byggnämnden.

Med vissa investeringar, tror han att kommunen kan minska sina energikostnader med 25-30 procent.

Fläktsystem och värmepannor behöver trimmas in. Det är inte nödvändigt att ha motorvärmaren igång dygnet runt. Någon timme innan bilen ska användas räcker gott.

Flera skolor håller på att byta till pelletsbrännare och ackumulatortank, i stället för de gamla oljepannorna.

- I planen ingår också att informera privatpersoner, hur de kan konvertera från olja och spara energi, säger Karl-Erik Pettersson.

I vår beräknas också Hedemorabostäder komma igång med bygget av den nya flisvärmeanläggningen.

Utryckning till soteld

Svårt med ström till Garpenberg

Vattenfall planerar att dra en luftburen ledning, som är tänkt att gå över Sörboberget.

Men miljö- och byggnämnden har reagerat. Man anser att ledningen bör gå under jord, åtminstone fram tills där skogen börjar. Annars kan den påverka det unika fågellivet runt sjön Hovran. Ett område som dessutom har ett starkt natursskydd, enligt det så kallade Ramsar-konventet.

Ett alternativ skulle vara att dra ledningen norrifrån via Trollbo. Men även där blir det problem. Ledningen skulle komma att gå tvärs igenom flera byar.

Miljö- och byggnämnden väntar på ett nytt förslag från Vattenfall.

Tveksamt om bygglov förnyas

Nu kan det vara försent. Miljö- och byggnämnden ställer sig tveksamma till att förnya tillståndet ännu en gång. Området är strandskyddat och dessutom protesterar Vägverket. Det kommer bara att vara åtta meter mellan huset och vägen. Närmsta avstånd ska vara tolv meter.

Det finns också risk för översvämning. Skulle det inträffa så blir kommunen ansvarsskyldig, om bygglovet beviljas.

Christina Gunnardo om sin kamp

Hon sjunger främst gospel och är mest känd i kristna kretsar. På söndag förmiddag avslutas samtalet med en ekumenisk gudstjänst i Pingstkyrkan.Ylande hundar stängs in

HEDEMORA

En man tyckte att grannarnas hundar ylade och skällde för mycket om nätterna. Han anmälde oljudet till miljö- och byggförvaltningen.

Nu har hundägarna gått med på att flytta djurens utomhusburar. Hundarna ska också kunna äta inomhus och om det kommer ytterligare klagomål, ska de få stanna i huset hela natten.

Miljö- och byggnämnden nöjer sig med förändringarna. Man anser att hundägarna visar sig måna om att störa så lite som möjligt.

Fast mannen har anmält samma grannar förut, för bland annat svartbygge - vilket han inte hade fog för.

Hundägarna har nu börjat motanmäla mannen. Bland annat anser de att det skrotupplag som mannen har är störande. De anmärker också på hans dåliga avlopp, som luktar äckligt. Varje gång brunnen töms, kan de inte vistas utomhus, skriver de i brevet till förvaltningen.

Mer läsning

Annons