Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbetalning kräver snabba ryck

Annons

Beslutet innebär att skogsägarna har fått mindre än en vecka på sig att göra fyllnadsinbetalning av skatten - om de vill slippa att betala ränta på skattebelopp över 20 000 kronor.

Omarronderingen i Björbo håller på att avslutas.

Men redan under fjolåret fick skogsägarna tillträde till sina nya innehav och samtidigt reglerades också de ekonomiska mellanhavandena mellan de skogsägare som köpt till respektive avyttrat skog.

Tjänstemän vid skattemyndigheten har gett skogsägarna olika uppgifter om när omarronderingslikviderna ska tas upp till beskattning.

Men nu har skattemyndigheterna meddelat ett skriftligt beslut.

Enligt det är det tidpunkten för tillträde och inte förrättningens avslutning som avgör när likviderna ska beskattas. Det gäller även markägare som fått eller betalat in ersättningar under 2003.

Ännu har dock skogsägarna inte fått några räkningar för vare sig förrättningskostnaderna eller hantlangningskostnaderna.

Regeringens förslag om avdragsrätt för förrättningskostnader i omarronderingar har heller inte slutbehandlats, utan är just nu ute på remiss.

När det gäller skatteförutsättningarna kan skogsägarna bli tvungna att betala 27 procents reavinstskatt - trots att myndigheterna i samband med att omarronderingen inleddes inform- erade om en möjlig reavinstbeskattning på nio procent.

Sedan höjdes reavinstschablonen för omarronderingar till 13,5 procent, vilket lantmäteriet och markägarna fick ett skriftligt och undertecknat besked om.

Så sent som vid ett möte i slutet av september i fjol meddelades de dock att gällande skattesats är 27 procent.

- Vi kommer att ordna ett särskilt möte för att ge skattemyndighetens tjänstemän möjlighet att informera och svara på Björboskogsägarnas frågor, säger förrättningslantmätare Per Holmberg och tillägger att lantmäteriet kommer att skicka ut kontrolluppgifter och kompletterande information i god tid före den 5 maj, då deklarationerna ska lämnas.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons