Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Importerar järv-älskare till Sirkkas "sexhägn"

Annons

I två år har järvhonan Sirkka strosat omkring ensam i hägn nummer sex i Grönklitt. Snart kan hon befinna sig i ett "sexhägn".

- När alla tillstånd är klara, kommer vi att hämta en järvhane från Bern i Schweiz, berättar Mikael Ahlerup, vd i Orsa Grönklitt.

Möjligheten att få en avelshane har öppnat sig sedan Grönklitt godkänts som medlem i EAZA, som är en europeisk organisation för djurparker.

- En annan europeisk organisation, EEP, jobbar med avelsprogram för utrotningshotade djur. Genom att vi nu är medlem i EAZA har vi också möjlighet att medverka i avelsprogrammen, förklarar Mikael Ahlerup.

- Järven anses som utrotningshotad och omfattas av bevarandeprojekt. Vår ansökan resulterade i att artkoordinatorn för järv hörde av sig med beskedet att han hittat en lämplig hane som ändå skulle flyttas från Zoo i Bern.

- Vi nappade direkt och har redan ansökt om tillstånd för införsel och karantän. När de tillstånden är klara, är det bara att hämta järvhanen. Förhoppningsvis sker det under februari, säger Mikael.

För rovdjursanläggningen i Grönklitt är det värdefullt om Sirkka så snart som möjligt får sällskap i hägnet.

- Det här är jättespännande. Vi har det klart största järvhägnet i landet, och trivs järvarna kan det på sikt också bli ungar, vilket vore jätteroligt, konstaterar Mikael Ahlerup.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons