Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilska över "skattesvek"

Annons

Markägarkommittén hade kallat till tisdagskvällens möte, under vilket Lars Östlund och kollegan Mats Björklund informerade och svarade på skattefrågor med anknytning till omarronderingen.

Ett 60-tal markägare hade samlats i IOGT-lokalen och de fick många handfasta råd och svar. Men på en punkt låg skatteexperterna lågt.

- Vi har inga mandat att säga något annat än att skattesatsen är 27 procent vid hel- och delavyttringar, sade Östlund.

Han konstaterade att finansminister Bosse Ringholm, s, visserligen uttalat sig i ärendet, men att riksdagsman Rolf Gunnarsson, m, "gjort en egen tolkning av svaret".

- Exakt hur stor skatten blir beror på bland annat anskaffningsvärdet och avdrag för förbättringskostnader, förklarade Östlund och tillade att för markägare, som fått mindre kontant-likvider, kan skatten bli så låg som ett par procent.

Markägarna vidhöll att de vid flera tillfällen fått löften - även skriftligen - om schablonmässiga anskaffningsvärden, som skulle ge en skatt på först nio och senare 13,5 procent av försäljningslikviderna.

- Det papperet som skrevs på en gång skulle aldrig ha skrivits på, menade Östlund och berättade att det var en tidigare skattechef som både skrev på och senare återtog ett skriftligt besked om en lägre skattesats.

Flera markägare hävdade att det var "löftet om en lägre skattesats" som gjorde att de bestämde sig för att avstå mark, vilket myndigheterna var angelägna om eftersom det ansågs underlätta möjligheterna att i en ny skiftesplan skapa ändamålsenliga fastigheter.

- Och nu är det för sent för oss att ändra oss. Vi har vilseletts av myndigheterna, menade en mötesdeltagare.

- Jag hade aldrig gjort en delavyttring om jag vetat det här, fastslog Pelle Sandell.

Markägarna diskuterade möjligheterna att stämma och få skadestånd av myndigheterna och de hävdade att det kan bli förödande för den framtida omarronderingsverksamheten om det visar sig att "myndigheterna hoppar av ingångna avtal".

Lars Östlund höll med om att det som skett fått mycket olyckliga konsekvenser för en del av markägarna, men betonade att han inte kan avgöra om "papperet är juridiskt bindande".

Flera mötesdeltagare uppmanade markägarkommittén att skriva till den nuvarande skattechefen och begära att givna löften ska gälla. Östlund konstaterade att det brådskar om de ska hinna att få svar innan det är dags att deklarera.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons