Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilska över 25 vindkraftverk

Annons

- Vi vet att företaget fått klartecken för fem snurror på Fjällberget men nu ska det anläggas ytterligare 20 giganter i området, konstaterar "Knallis".

-Ingen av oss drabbade är motståndare till vindkraften men det måste finnas någon form av tak hur många miljön klarar av. En siffra mellan 10-15 borde vara maximalt.

Johansson anser att vindkraften i kommunen går allt för snabbt fram.

- Först var det fem, sedan elva, sedan 17, sedan 20, sedan 22 och nu är det senaste budet 25. För att prata i klartext så verkar det vara rena rama snurren på alltsammans. Vad händer framöver? Blir det 50? 100, eller kanske ännu fler?

Han hävdar att halva Björkås befolkning kommer att störas visuellt när allt står klart.

- Och det blir ingen vacker syn kan jag lova, tillägger Johansson. Folk måste verkligen ha rätt att få veta vad som är på gång innan allt är för sent.

Ludvika kommuns handläggare för vindkraften är planarkitekt Torkel Berg.

- Att påstå att det myglas i den här frågan är rent förtal! Alla berörda parter kommer i god tid att få handlingarna kring planerna. Det kommer att handla om ett 50-tal berörda boende, organisationer samt myndigheter.

- Vi kommer i laga tid att kalla till ett samrådsmöte i Saxdalen den 21 augusti. Dit är alla välkomna som har något att säga i frågan, understryker Torkel Berg.

Stena Adactum vill att alla 25 snurrorna ska stå klara till hösten 2007.

- Man säger så men det tror jag inte på, inflikar Berg. Bolaget går kanske lite väl snabbt fram.

Från högsta regeringshåll driver man på frågan om en snabb utbyggnad av vindkraften.

- Vindkraften har högsta prio hos regeringen och från kommunens sida kan vi inget annat än följa gällande regler. Och jag kan garantera att vi gör detta!

Torkel Berg har full förståelse för att folk är oroliga.

- Självklart har jag detta och därför måste också alla aspekter belysas ytterst noga. Det gäller såväl störande ljud, den visuella bilden, friluftslivet och djurlivet.

Jan Magnusson i Björnhyttan vill att man går betydligt varsammare fram med byggnadslovet.

- Nu har vi fem snurror på gång under hösten. Låt oss nu avvakta och se hur dessa upplevs av de berörda parterna.

- Jag hävdar att man ska utvärdera och se om vi kan gå vidare eller om det ska bli fortsatta ingrepp i naturområdet.

Redan den 16 augusti är det meningen att det stora ställverket ska resa intill radiomasten på Ljungåsen. De fem vindkraftverken kopplas på någon månad senare.

- Det är inte många som förstår vilka monster det handlar om. Varje snurra är mellan 130 och 150 meter hög. Vi kommer att få ett stort antal Kaknästorn i området.

- Enligt byggherren ska detta inte påverka naturen i någon större skala. Det hela låter som ett skämt, säger "Knallis" Andersson.

Att han själv kommer att bo granne med ett av tornen på 800 meters håll i Mårtenstorp gör inte saken lättare för "Knallis".

- Man kan väl lugnt påstå att det inte kommer att bli roligt. Det kommer att bli ett "hett" samrådsmöte i Saxdalen den 21 augusti, utlovar han på stående fot.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons