Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illustratör och fabrikör är död

Annons

Tage Lindberg kom i sitt yrkesliv att följa sin konstnärliga ådra. Efter avlagd realexamen och några år som anställd vid Borlänge skyltfabrik övertog han 1932, vid 22 års ålder, rörelsen, som han sedan drev under 40 till 1977, då den såldes.

Skyltverkstaden var först belägen på en gård i den Wilundska fastigheten i hörnet Vattugatan-Dalengatan men flyttades 1940 till Sahlstedtsgatan, granne med Alma Nilssons café och Samuelssons radio.

När Borlänge, med början under 1930-talet, succesivt började utvecklas till en betydelsefull stad och ett handelscentrum i Dalarna, bidrog bland andra köpmän och hantverkare till den utvecklingen. Tage Lindberg var en av dessa.

Under flera deccenier stod Tage Lindberg som dekorations- och skyltmålare för många av reklamskyltarna i centrala Borlänge. Tage utförde även många uppdrag runt om i länet.

Han medverkade i ett tidigt skede med tillverkning av informationstavlor och annan skyltning i Sälenfjällen, när detta område under 1960-talet började utvecklas till den metropol för massturism som det är i dag. Tage Lindberg medverkade under 1940-talet också som illustratör vid Barnens dagsevenemangen i Borlänge. Hans konstnärliga begåvning resulterade även i ett antal tavlor och teckningar.

Tage Lindberg var en aktiv och kreativ person, vilket visade sig i ett stort antal fritidsintressen. Hans främsta fritidsintresse var idrotten.

Tage deltog i flera idrottsaktiviteter som ung, men sina största framgångar uppnådde han inom friidrotten. Under åren 1932 till 1945 var han aktiv sprinter för idrottsföreningen Kamraterna. Från 1939 till 1945 var Tage en av de främsta på 100 meter i Dalarna, vilket resulterade i fyra DM-tecken i den grenen samt ett på 200 meter.

Tage Lindberg behöll sitt intresse för idrott under hela sitt liv. Efter sin aktiva tid var han en tid tränare för en yngre generation. Han idkade sedan gärna motionslöpning och skidåkning långt upp i åldern.

Tage Lindberg hade också intressen som låg vid sidan om de fysiska sporterna. Han var i sin ungdom schackspelare och började omkring 1950 att spela bridge, något som han fotrtsatte med under 50 år. Tage deltog i flera mästerskap med god framgång.

Tage Lindberg var en sann friluftsmänniska, och tillsammans med hustrun Anna (född Kihl), som gick bort 2002, ägnade han sig gärna åt skidåkning, både i Borlängebygden, i Grövelsjön och i Sälenfjällen.

Ett annat kärt intresse son han delade med sin maka, var fiske, och det blev många fisketurer genom åren, sommar som vinter. Ett av favoritmålen var den lilla byn Hodalen i Norge.

Tage var som människa mycket hjälpsam och energirik, aldrig rädd för besväret, en energi som han generöst lät många i sin omgivning få glädje av.

Tage Lindberg sörjes närmast av en dotter och en son med familjer.

Mer läsning

Annons