Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Illojal konkurrens"

Annons

Carl-Erik Nyström är förutom politiker ordförande i Företagarna Falun. Han har tillsammans med Lisbeth Hedin-Salin i Företagarna i Dalarna protesterat mot hur försäljningen från kommunservice förråd går till. Enligt de två kan det aldrig vara meningen att en skattefinansierad verksamhet ska konkurrera med privata handeln vilket de anser att den gör i dag.

I kommunservice förråd finns omkring 3 500 artiklar. Det är alltifrån kontors- och hygienmaterial till städgrejer, sopsorteringssäckar och va-material.

Förutom kommunen och dess bolag handlar där bland annat de gamla på servicehusen som köper tvål och tvättlappar, Folkets hus, Dalateatern, friskolorna och flera idrottsföreningar. De köper kontorsmaterial och hygien-

artiklar som toalettrullar.

Sopsorteringsmaterialet får alla företag köpa från förråden och allt säljs till självkostnadspris.

- Och det är en omfattande försäljning. Vi har mellan 100 och 150 kunder på den delen, säger förrådsmästare Bo Guth Andersson.

Nyström och Hedin-Salin anser att det enbart är kommunens förvaltningar som borde få handla från förråden.

Men det anser inte produktionsstyrelsen som är den politiska ledningen för kommunservice. Den gör en annan tolkning av vilka som har rätt att handla.

Förutom förvaltningarna och bolagen är det rätt att sälja till dem som bor på servicehusen eftersom det är kommunala institutioner. Friskolor som Söderbaumska och vårdinrättningar som bedriver verksamhet för kommunens räkning har också rätt att handla.

Det har även föreningar som bedriver allmännyttig verksamhet och uppbär kommunala bidrag. Dit räknas Folkets hus. Hur man specifikt ska se på idrottsföreningar och Dalateatern uppger inte produktionsstyrelsen.

Nyström är inte nöjd med det svaret.

- Ja det gäller ju att tolka saken i vid bemärkelse, säger han lätt syrligt.

Överhuvudtaget anser han att produktionsstyrelsen är väl vidlyftig.

- Den har en förfärlig förmåga att breda ut sig om man inte håller efter den, säger Carl-Erik Nyström.

Han är också irriterad över hanteringen av kommunens restaurang Kristallen som ligger i socialförvaltningens lokaler i gamla stadshotellet.

- Den har vi ju egentligen lagt ner men den fick i nåder vara kvar för att betjäna socialförvaltningen som ville ha kvar en kaffehörna, säger Nyström.

Men det har blivit mer än så. Nu producerar de arbetshandikappade, som sköter Kristallen, även mat och matlådor för avhämtning. Maten bjuds ut till alla kommunanställda för måltidsbiljetter på 35 kronor lunchen.

- Och det äter man inte en lunch för i dag på stan. Jag har inget emot att de här människorna får jobb men det får inte gå ut över privata näringsidkare, säger han och pekar på de restauranger som fick slå igen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons