Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illa lukt från Gonäsverket

Annons

Omkringboende till Gonäs reningsverk reagerade mot gårdagens artikel om att Gonäs reningsverk gått hyfsat det senaste året.

- Det kan det inte ha gjort, det luktar "skit" till och från och det är ett tecken på att driften inte fungerar som den ska, säger en upprörd granne som hävdar att lukten ibland är så kraftig att det inte går att vistas utomhus.

Miljöchefen Göran Eriksson ger både kommunens tekniska kontor och omkringboende rätt.

- Det är länge sedan någon runt reningsverket vänt sig till miljö- och byggkontoret och klagat på lukten, säger Eriksson.

- Jag kan konstatera att reningsverkets rening gått hyfsat och klarat de gränser som varit uppsatta. Om nu reningsprocessen fungerar så kan det ända lukta till omgivningen, säger Eriksson som drar sig till minnes att vid de tillfällen som det kommit klagomål om lukt så har reningsverkets personal hållit på med arbete runt slamhanteringen eller så har det bildats svavelväte i ledningen som gett luktolägenheter.

- När det gäller lukt så är det oftast slamhanteringen som spökat, säger Eriksson.

Miljöchefen förutsätter att när kommunen och Spendrups nu diskuterar investering i en ny för-reningsanläggning vid bryggeriet så ska en slutlig lösning också innefatta att luktolägenheterna vid Gonäsverket också blir åtgärdade.

- Tyvärr är kommunens miljö- och hälsoskydd inte med i diskussionen mellan kommunen och Spendrups, så vi får väl ryta till i efterhand om de inte hittar den rätta lösningen, säger Eriksson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons