Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iggy Pop på "Yran"

Annons

I dag, på fredag och på lördag kommer runt 25 000 besökare per kväll att trängas bland Storsjöyrans nio scener. Yran har växt för varje år och det är roligt, tycker Stefan Kauppi som är programansvarig för festivalen i Östersund.

- Vi har en ny scen i år som kallas "Intiman". Den är lite mindre än de andra och inomhus. Där kommer artister som Marit Bergman, Nicolai Dunger och Hederos & Hellberg att spela. Men nu är vi nog så stora som vi kan bli. Ytmässigt i alla fall, säger Stefan Kauppi och berättar att de har placerat en restaurang på Storsjön för att få plats.

Iggy Pop är årets stora affischnamn och dragplåster, tycker de flesta, inklusive Stefan Kauppi. Men han är noga med att understryka att festivalen har fler artister för de flesta smaker.

- Vi har frågat Iggy Pop i många år om han vill komma, så vi är glada för att vi har lyckats få till det. Han är nog det största namnet för somliga medan andra vill se Markoolio eller ett hårdrocksband helst av allt, säger Stefan Kauppi diplomatiskt.

Själv medger han att Iggy Pop är en av de konserter han ska se, men amerikanska Vues rockiga toner lockar honom också.

Storsjöyran har funnits sedan ett hemvändargäng skakade liv i den avsomnade festivalen 1983. Sedan dess har det gått bra.

Genom tiderna har artister som Suede, Motörhead, BB King och Bryan Adams dragit publik till Yrans scener.

Förutom nämnda Iggy Pop och Vue, spelar svenska representanter som Wannadies, Ulf Lundell och Caesars Palace. Lars Winnerbäck gör sin enda spelning i sommar och det blir något alldeles särskilt, tror Stefan Kauppi.

Festivalen har planerats sedan i november och det börjar bli nervöst nu när den äntligen står för dörren.

- Det är lite pirrigt och tempot är högt just nu. Mest rädd är man för att artisterna ska börja hoppa av i sista stund. Det händer ju ibland och det går inte att rå över, säger Stefan Kauppi.

Ett av de sena avhoppen är Ed Harcourt. Han kan inte komma på grund av familjeskäl, men festivalledningen jobbar på att hitta en ersättare.

- Det andra som kan hända är att det regnar under hela festivalen. Men vi brukar ha tur med det, säger Stefan Kauppi. (PM)

LINA PIHL

Mer läsning

Annons