Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igelkottar planteras in på Sollerön

Annons

Just nu acklimatiserar sig ett vuxet igelkottpar hemma hos Ove Kjellberg i Bråmåbo. I lördags morse åkte Ove tillsammans med några elever från Sollerö skolas miljöråd till Hagge utanför Ludvika för att hämta igelkottarna hos föreningen Igelkottens vänner.

Natten till söndagen fick igelkottarna ta igen sig i en bur och matades med kattmat.

- De sov till tio på lördagskvällen. Sedan gick de ut och åt av kattmaten, berättar Ove, som snart släpper ut igelkottarna.

Förhoppningsvis ska herr och fru igelkott klara resten själva, att reprocucera sig så att det blir nya igelkottar på Sollerön till våren.

- Inom viltvårdsområdet har vi haft det här på tal i många år, men det har fallit bort av någon anledning. Nu när Sollerö skola har en miljöprofil och satsar på grodväkteri och annat, tyckte vi att det här projektet skulle passa in i deras profil. Nu får eleverna känna att de gör något för att försöka återfå ett djur till en miljö som det varit försvunnet från ett tag, säger Ove Kjellberg.

Man nöjer sig inte med ett enda igelkottpar och tror att detta så småningom ska ha "befolkat" hela Sollerön.

- Vi kommer att släppa ut ett tiotal par inom ett år, berättar Ove Kjellberg.

Att igelkottarna blivit alltmer sällsynta på senare år tros bland annat bero på den mycket stora grävlingsstammen under 1960-, 70- och 80-talet. Samtidigt har jordbruket förändrats och skydds- och övervintringsplatser, exempelvis ängslador försvunnit.

- Eleverna på skolan kommer att bygga skydd och över- vintringsplatser och vi kommer att gå ut med en vädjan till villaägare med flera att inte bränna ris och lövhögar utan att först kontrollera om de har några invånare, säger Ove Kjellberg.

Igelkottsprojektet på Sollerön har fått Naturvårdsverkets tillstånd för utsättning av igelkottar.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons