Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ifrågasätter inköpen

Annons

Han har skrivit en motion till fullmäktige om saken. Det som retade upp Holmquist var en upphandling som näringslivskontoret gjorde i förra veckan.

- Har vi ett näringslivskontor ska väl de klara de frågorna. Vi har aldrig haft så många tjänstemän som i dag, om de inte har rätt kompetens får vi byta ut dem, säger Bengt Holmquist som vill att kommundirektören ska se över kompetensprofilen i kommunen och rätta till den.

Bengt Holmquist kan förstå att det finns väldigt speciella och tillfälliga kunskaper som kan behöva köpas in. Men han reagerade när kommunstyrelsens allmänna utskott beslutade att näringslivskontoret skulle få handla in konsulthjälp med utredningar, affärsutveckling, projektledning, etableringsfrämjande åtgärder, journalistiskt arbete, PR med mera.

- Sådant borde de klara själva. Jag tror dessutom de anställda mår bättre om de ställs inför utmaningar som kräver kunskap och fantasi. Det är ren friskvård, jag tror många lägre tjänstemän håller med mig om det. Dessutom är det bättre att hålla kompetens inom organisationen, den försvinner ju bara när konsulterna lägger av, säger Holmquist.

Att få tag på någon ansvarig för en kommentar var i går omöjligt. Kommundirektör, näringslivschef, upphandlingschef och ekonomichef är på semester.

Ulrika Westin är ekonom på näringslivskontoret och kan i alla fall berätta att upphandlingen som gjordes förra veckan är värd ungefär fem miljoner per år. Den gäller fram till sista december 2005, med möjlighet till förlängning ett år. I dag har näringslivskontoret ett 20-tal anställda om man räknar in ledare för olika projekt.

- Tar vi inte in konsulter så skulle vi behöva vara fler anställda, vi har så många projekt knutna till oss. Bland annat broschyrer tar ju väldigt mycket tid att göra, säger Westin.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons