Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsstjärnor i skolbänken

Annons

I år har 1 144 personer antagits till Högskolan Dalarna jämfört med fjolårets 780.

Ökningen vid till exempel lärar- och sjuksköterskeutbildningarna kan dels bero på den tilltagande arbetslösheten i landet, tror Cecilia Carlsson, rekryterare vid högskolan:

- Osäkerheten i dag gör att många satsar på säkra kort som vård och skola där det alltid kommer att behövas folk. Det kommer att bli stora pensionsavgångar när 40-talisterna snart går i pension, säger Cecilia Carlsson.

Men hon ser även en ökning vad gäller de mer intressebaserade utbildningarna inom design, sport, mediekommunikation, kultur och digitala medier.

- Mediekommunikationsprogrammet har tagit in jättemånga i år, 57 på reklam och kommunikationsinriktningen och 37 till den allmäna inriktningen, jämfört med förra årets 51 sammanlagt.

Marit Nybelius är programmansvarig för mediekommunikationsprogrammet och tror starkt på den nya inriktningen reklam och kommunikation:

- Den bygger på ett gediget samarbete mellan den akademiska världen och marknaden, säger hon.

Sport managementprogrammet har tagit in 18 personer fler i år jämfört med i fjol. Utbildningen gör sitt fjärde år på högskolan och den första kullen gick ut i våras. På programmet har bland andra idrottsstjärnor som Kirsten Belin och innebandy-landslagsbacken Jenny Magnusson gått och i höst börjar ytterligare en idrottsstjärna på programmet, nämligen Sanna Kallur.

- Den dagen de kommer in här så är de studenter. Sanna är inte häcklöperska i det här sammanhanget, utan först och främst student. Och det är så hon vill ha det också. Men om Sannas karriär fortsätter som hon hoppas, så är hon nog inte färdig på tre år, men på fyra kanske, säger Rolf Jonsson, programansvarig för sport managementprogrammet.

Rolf Jonsson beskriver sport managementprogrammet som unikt i sitt slag och ett av programmen på Högskolan Dalarna som har den största riksrekryteringen. Närmare 70 procent av de studenter som kommit in i år kommer inte från Dalarna.

Men finns det egentligen någon marknad för studenterna som går ut programmet?

- Vi vet egentligen inte riktigt vad vi utbildar till, men jag tror att vi ligger bra till. Studenterna får en examen i företagsekonomi med inrikting på sport och management. Den är bred i botten och av de 20 studenter som examinerades i juni så har sju av dem redan fått jobb, säger Rolf Jonsson.

Trots ökningen av antalet antagna finns fortfarande restplatser kvar på en rad program

- På ingenjörsutbildningarna har vi ganska låga siffror. Men vi hoppas på att marknaden ska bli bättre, säger Cecilia Carlsson.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons