Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsprofiler som konst

Annons

En rad idrottsprofiler, inte minst fotbollsspelare, men även utövare av andra idrotter.

Det fick besökarna se hemma hos konstnären Tomas Laggarbo.

Tomas och hans sambo May K Leôn ställde ut i parets andra hem, Tomas gamla lägenhet i Säter. Annars bor paret i Halmstad, men försöker åka upp till Säter så ofta som möjligt.

Tomas är uppväxt i Vikmanshyttan, har bott i Säter och jobbat 22 år på Säters sjukhus som vårdare. Han började intressera sig för måleri i grundskolan, men när han träffade sin nuvarande sambo May blev det mer allvar.

Sina motiv hämtar han främst från sportens värld. Inte minst är han fotbollstokig och har själv både spelat fotboll och varit ledare.

- Jag var bland annat med som ledare för Säters pojkar födda 1981 när laget vann Dalecarlia cup, berättar han.

Han visar runt bland sina tavlor, målade med akrylfärg på bananpapper.

Motivet på en av tavlorna är Anders "Ferna" Fernström, fotbollsfostrad i Säter, men på tavlan från perioden då han var hårdför försvarklippa i Brage.

- Motivet är från en match mellan Brage och Öster 1980.

Runt om i rummen finns sportprofiler, bland andra Beckham, Zlatan, Fredrik Ljungberg, Kim Källström, Stefan Edberg, Carolina Klüft, ett motiv på Ingo och Floyd från VM-matchen i tungviktsboxning 1959 då Ingemar Johansson vann.

I lägenheten finns även bilder av May K Leôn.

- Min första utställning hade jag i Halmstad 1971, berättar hon.

Hon arbetar främst med akryl och grafik (stentryck) numera. Grafiken började hon med i Vikmanshyttan 1985 och har sedan dess gjort ett 50-tal litografier.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons