Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsklubb ansvarig

Annons

Bengt Östblom är chef för gatukontoret vid Säters kommun, och då även ansvarig för avtalen mellan markägare åt ena hållet och markskötare åt det andra.

Vad skall Gustafs GOIF göra åt kommunen enligt avtalet?

- De skall bland annat tömma toaletter och skräpkorgar, hålla rent och snyggt på stranden. Men givetvis inte flytta bort skrotbilar, säger Bengt.

Skrotbilen som Östblom talar om var den avställda Subaru kombi med körförbud, som syntes i bild i den senaste artikeln i tidningen om Dammsjöns skick. (artikeln publicerades måndagen 2 augusti reds.anm).

Bilen är nu emellertid, efter kontakt med den registrerade bilägaren, bortförd. Bilägaren menar dock per telefon att han inte känner till bilen. Vad gäller städningen av Dammsjöområdet kom dock åtskilliga klagomål, från stugägare såväl som badgäster, på att den inte skötts.

Kommer Säters kommun att se över avtalet med Gustafs GOIF?

- Ja, självklart kommer vi det, svarar gatuchef Bengt Östblom. Jag har ju fått någon indikation på att det inte fungerat så bra i år. Samtidigt skötte de sig exemplariskt förra året.

Kari Kelkkanen på Gustafs GOIF uttalar sig.

- Det är sektionen för ungdomsfotboll som sköter det där. Det fungerade ju bra förra året, men nu ska vi väl kolla upp det.

En slamkrypare i sammanhanget var emellertid marken som bilen stod på, och som fortfarande är belamrad med rostiga stålgaller, presenningövertäckt tegel, med mera.

Kommunen påstår att detta är markägarens privata mark, medan markägaren själv menar att det ju ligger en omkullvält kommunal papperskorg på området, samt att det står toaletter för badgästerna uppställda alldeles i närheten. Alltså skulle det röra sig om en kommunal angelägenhet att renhålla även detta område.

Är det däremot privat mark är markägaren skyldig att hålla rent och snyggt enligt plan- och bygglagen.

Advokat Lennart Melchior vid advokatfirman Hellström och Partners AB i Stockholm menar att ett naturreservat omfattas av miljöbalkens sjunde kapitel. Därmed gäller alltså noggrannt redovisade inskräkningar i markägares nyttjanderätt. Markägaren får därmed tåla att en parkering byggs i anslutning till badet, att toaletter uppförs, att åtskilliga badgäster kommer till stranden och så vidare.

- Eventuellt gäller dock att fastighetsägaren har rätt till ersättning enligt 31:a kapitlet i miljöbalken.

Någon skyldighet att köpa tillbaka marken har kommunen däremot inte, fastslår Melchior. Och vad gäller markpriset så har det ingen betydelse vad en värderingsfirma säger. Det är ortsprisvärderingarna för den aktuella marktypen som gäller.

Fotnot: Markägaren har aldrig hotat sluta underhålla sin mark om inte kommunen köper den av honom. Detta påstående, som fanns med i den förra artikeln om Dammsjön i tidningen, grundade sig på felaktiga påståenden.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons