Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsgymnasium planeras

Annons

Att få en chans att träna sin idrott samtidigt som man fixar gymnasieexamen.

Att slippa flytta hemifrån i de unga tonåren och ändå kunna satsa fullt ut på sin sport.

Ett initiativ som dessutom skulle stärka Falu kommuns profilområde idrott-hälsa.

Det är huvudtankarna bakom idé att skapa möjligheter för Faluns ungdomar att elitträna under skoltid.

Planerna på att starta ett idrottsgymnasium kommer från idrottsrörelsen. Det är många olika sporter som står bakom förslaget bland annat: ridsport, tennis, fotboll, hockey, bandy och gymnastik.

Sedan hösten 2001 har man arbetat med förslaget. Då satte sig en rad idrottsföreningar i Falun ned tillsammans med representanter för gymnasieskorna Lugnet, Kristine och Haraldsbo. Till ordförande utsågs Per Nyberg från Falu tennisklubb.

Det man har kommit fram till sedan dess är en lösning som står på två ben. Dels att gymnasieeleverna ska kunna välja sin idrott som individuellt val, 300 poäng. Dels att det ska bli ett speciellt idrottsprogram. Förebilden är Lugnetgymnasiets bandyutbildning där 500 poäng bandy bakas in i natur- och samhällsutbildningen.

Om finansieringsmöjligheterna går att lösa kan Faluns unga få möjlighet att specialidrotta under skoltid redan höstterminen 2003.

- Det här skulle verkligen ge kommunen en möjlighet att profilera sig som en idrott- och hälsostad. Dessutom vi vill göra så att så många ungdomar som möjligt slipper flytta från kommunen på grund av sin idrottsutövning. I stället kan de få möjlighet att stanna kvar där de har sina socialtrygghet med familj och kompisar, säger Krister Lindvall, Falu IF:s ungdomsstyrelse, som varit med och arbetat med projektet.

För att trycka på kommunen och verkligen markera sitt engagemang och intresse i frågan skickade idrottsrörelsen i veckan en gemensam skrivelse till skolstyrelsen, där de understryker sitt intresse att starta ett idrottsgymnasium i Falu kommun.

- Vår roll blir i det hela blir att tillhanda hålla kvalitativt bra instruktörer när de har special-idrott och även lokaler.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons