Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotts kändisars ölreklam

Annons

Svar till Börje Karlsson,

den 9 maj.

Det är bra att Börje Karlsson i Insjöns IF reagerar över hur idrottsprofiler tillåter sig att delta i reklaminslag för öl. Det skulle vara bra om ännu flera reagerade, så att det inte skrevs sådana avtal mellan ett idrottsförbund och TV3.

Det finns för hela idrotten antagna alkoholpolitiska riktlinjer. I framtagandet av dessa riktlinjer deltog även representant för Svenska Hockeyförbundet.

Ur dessa riktlinjer kan citeras:

"Kontakten med positiva förebilder i form av ledare och äldre aktiva utgör ytterligare en positiv faktor. Det är i denna vardagsverksamhet idrottsrörelsen ger sitt viktigaste bidrag i kampen mot alkoholens skadeverkningar. Att idrottsföreningar och förbund i sponsorssammanhang avstår från sådana åtaganden som kan uppmuntra eller på annat sätt leda till ökad alkoholkonsumtion."

De alkoholpolitiska riktlinjerna har beslutats av Riksidrottsstämman och ska efterlevas, vilket vi i Dalarnas Idrottsförbund ständigt påpekar i alla sammanhang. Tyvärr förefaller det som att Svenska Hockeyförbundet inte känner till vad man varit med om att besluta.

Dalarnas Idrottsförbund kommer även fortsättningsvis att ständigt hålla moral och etikfrågorna aktuella. Det handlar om att skapa opinion. Vi är medvetna om att allmänhet och media ställer större krav på idrotten att vara den positiva förebilden. Vi vill också att idrotten ska leva upp till detta.

Sedan är det trist att VM-hockeymatcherna inte visas i en tv-kanal som alla kan följa.

BRITT KÄLLSTRÖM

Mer läsning

Annons