Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idre Turism byter skepnad

Annons

Turistfrågorna i Idre och Älvdalens kommun har varit turbulenta under en lång rad av år. Det samtidigt som turismen i främst Idre varit kommunens absolut viktigaste inkomstkälla. Tveksamheter i gamla SIG-stiftelsen och avundsjuka mellan kommundelarna ledde till att stiftelseformen upphörde. I dess ställe kom Idre Turism, ett privat bolag med turistföreningarna i Särna, Idre och Grövelsjön som minoritetsdelägare.

Inför vintern 2003 gjorde kommunen en formell upphandling av turistbyråtjänsterna. En upphandling som resulterade i att Johnny Granlund, med företaget Fliesbergs Outdoor, tog över driften av turistbyråerna i hela kommunen.

Efter en turbulent startsträcka började den organisationen att sätta sig, men nu är det dags för att ta nästa kliv.

Den första maj tog nya Idre Turism över verksamheten och den personal som rymdes inom Fliesbergs Outdoor varslades. Kjell Landén, som fungerat som ansvarig och även varit med om att forma nya Idre Turism, finns inte längre med i verksamheten.

- Jag har kommit överens med företaget att jag inte ska uttala mig, konstaterar Kjell Landén.

Känt är dock att han har ett avtal som löper med Fliesbergs Outdoor.

Av den gamla personalen har några fått återanställning i det nya bolaget medan de övriga nu är arbetslösa.

Samtidigt har Peter Emretsson lockat över personal från Idre Fjäll. Bland dem delägaren Peter Emretsson. Eva Zakrisson-Persson lämnar sin tjänst på Pernilla Wiberg hotell och ytterligare en från bokningen på Idre Fjäll ska enligt uppgift börja på Idre Turism.

- Vi kommer att gå från att vara en turistbyrå till att bli en organisation som ska sälja både boende och upplevelser, förklarar Peter Emretsson.

- För vår del handlar det om att tillsammans med näringen få våra turister att tillbringa ytterligare ett dygn här i området. Det är då vi kan bli lönsamma.

För att lyckas med det kommer den traditionella turistbyråverksamheten att finnas kvar, men i nära samarbete med näringslivet.

- Här kommer de som jobbar med aktiviteter att finnas och visa upp sig. Likaså kommer vi att skapa mer aktiviteter runt själva Kulturhuset här i Idre, fortsätter Peter.

En minigolfbana och ett aktivitetstält kommer att skapas vid Kulturhuset. Likaså kommer serveringen att ha kvällsöppet.

- När det gäller övriga turistbyråer så kommer det att fortsätta som tidigare i Särna med verksamheten på campingen. I Storsätern kommer vi att flytta in informationen på flera olika anläggningar och slutligen blir det ett särskilt avtal i Älvdalen, säger Peter vidare.

Vad gäller Älvdalen innebär det, enligt uppgift, att Nina Fjätvall blir ansvarig för turistinformationen i Älvdalen, en information som flyttas till hotellet.

I avtalet mellan kommunen och Fliesbergs Outdoor fastslås att Fliesbergs ska hyra stationen av kommunen för 95 000 kronor.

- Det här är ännu ingen fråga som kommunen fått på bordet, säger kommundirektör Bengt Welin.

- För att Fliesbergs ska kunna utse en underentreprenör så krävs först och främst en begäran om det. Därefter måste det till ett politiskt beslut, säger Bengt Welin.

- Idre Turism och Fliesbergs Outdoor är överens om att överföra uppdraget och vi har varit i kontakt med politiker och tjänstemän. Vår förhoppning är att det nödvändiga beslutet kommer att tas, säger Peter Emretsson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons