Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idre fjälls vd åtalas

Annons

Efter olyckan gjordes flera utredningar som lades ner, men den omkomnes föräldrar har bidragit till att ta fram uppgifter som gjort att vice chefsåklagare Olle Sohlberg valde att inleda en ny förundersökning.

Efter att den är avslutad har nu Sohlberg valt att åtala Idre fjälls vd Lars Axelsson, som ytterst ansvarig för Idre fjäll. Däremot lades förundersökningen mot en annan anställd tidigare ner.

Enligt åklagare Sohlbergs stämning ska Idre fjäll av oaktsamhet vållat den omkomne de skador han fick när han körde ur backen och föll. Det då en sten lossnade och träffade mannen i huvudet så illa att han senare avled.

Det faktum att det i och vid sidan av den mycket branta backen fanns lösa sprängstenar liggande, liksom underlåtandet att vidtaga nödvändiga säkerhetsåtgärder gör nu att Idre fjälls vd åtalas.

I åtalet åberopas även skriftväxlingen mellan Älvdalens kommun, Idre fjäll samt länsstyrelsen om det förbud att använda backen som togs då det visade sig att backen saknade bygglov.

Nyligen frikändes de ansvarig för Björnrikets skidanläggning efter en dödsolycka där en flicka körde ur pisten och föll ner i en bäckravin. En olycka som enligt åklagare Sohlberg inte går att jämföra med den i Chocken.

I Mora tingsrätt ska nu åklagaren kunna visa att Idre fjäll varit vållande till olyckan genom oaktsamhet.

Idre fjälls vd Lars Axelsson ville inte kommentera olyckan under torsdagen.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons