Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idre Fjäll överklagar bygglov

Annons

Sedan tre år bedriver Fliesbergs Sport & Fritid försäljning och uthyrning i ett bostadshus av området Söderbyn på Idre fjäll. Det är ett område som enligt planen är avsett för fritidsboende och inte handel.

Trots det beviljade byggnadsnämnden först ett tillfälligt bygglov för verksamheten och därefter ytterligare 18 månader för att avveckla verksamheten. De 18 månaderna gick nyligen ut och det utan att någon ansökan om förlängt bygglov inkommit.

Vid nämndens senaste möte valde Fliesbergs ägare Johnny Granlund att själv närvara och förklara behovet av ett förlängt bygglov.

- Han förklarade att det handlade om arbetstillfällen och nämnden gick också med på hans resonemang. Därför beviljades han ett nytt tillfälligt bygglov på fem år, förklarar stadsarkitekt Tomas Almgren.

Det trots att det finns flera faktorer som talar emot nämndens beslut. För det första inbjöds inte Idre fjäll till något samråd och för det andra strider verksamheten mot den detaljplan som gäller.

- Ett problem är också bristen på parkeringsplatser. Där lämnade vi ett förslag på lösning, men det förkastades som för dyrt av Granlund, säger Tomas Almgren.

- I och med att ett bygglov för handelsverksamhet strider mot planen så har vi enbart beviljat ett tillfälligt bygglov, säger byggnadsnämndens ordförande Hans Jensen.

Från Idre Fjäll är man minst sagt besvikna. För det första ser man Granlunds verksamhet som en konkurrerande verksamhet som strider mot den gällande detaljplanen.

- Vi hade begärt att bli informerade av kommunen om det kom någon ansökan. Men Granlund valde att inte göra någon ansökan utan närvarade själv och förde fram sin begäran, säger Erling Danielsson på Idre Fjäll.

- Det innebar att vi inte fick veta något och därför inte kunde ha några synpunkter. Men de kommer nu med ett överklagande istället. För den här gången ska vi överklaga. Det finns helt enkelt inte utrymme för en affär där den nu är placerad. Företagets containrar står på vår mark och parkeringen skapar en enorm trafikfara. Nej jag kan inte för mitt liv förstå hur han kunde få nämnden med sig i sin begäran, säger Erling Danielsson.

En misstanke är att nämnden med sitt beslut valt att provocera fram ett överklagande från Idre Fjäll för att låta länsrätten säga sitt. Ett sätt för nämnden att helt enkelt bolla över en het potatis till en annan myndighet. Men det innebär att mycket talar för att ett avgörande knappast hinner bli färdigt inför nästa vintersäsong.

- Den här gången ska vi överklaga byggnadsnämndens beslut, säger Lars Axelsson bestämt.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons