Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idre fjäll fick ja

Annons

Totalt beräknas dessa två stora projekt kosta närmare 90 miljoner kronor: Drygt 46 miljoner för ett modernt hotell med 40-45 rum, restaurang med mera, samt totalt närmare 43 miljoner för stugbyn, som ska bestå av sex hus med vardera fem lägenheter.

En förutsättning för att satsningarna ska bli av är att Nutek ger bidrag. För att Nutek ska ge bidrag krävs att länsstyrelsen först stödjer projektet. Och det gör den.

Länsstyrelsens styrelse, en enig sådan, anser att Nutek bör ge Idre fjäll ett bidrag på närmare 14 miljoner för hotellet, och drygt 7,5 miljoner för stugbyn.

Länsstyrelsen pekar dock på att miljökonsekvenserna måste utredas ordentligt innan det kan bli aktuellt med byggstart.

Länsstyrelsens miljövårdsenhet säger i sitt remissvar att den kraftiga expansionen i Idre fjäll, och de konsekvenser detta kan innebära för miljön, måste belysas på ett bättre sätt.

Framförallt när det gäller eventuella belastningar på det näraliggande Natura 2000-området Städjan-Nipfjället. Vatten- och avloppsfrågorna måste vara lösta innan planerad utbyggnad sker.

Ambitionen bör, enligt länsstyrelsen, vara att utveckla Idre fjäll på ett både ekonomiskt och ekologiskt långsiktigt hållbart sätt.

I beslutet att ställa sig bakom ett bidrag till satsningarna pekar länsstyrelsen på att Idre fjäll är ett av länets viktigaste turistområden. Området har haft en god utveckling och har under många år ökat omsättningen och antalet sysselsatta. Järmfört med Sälen har man större året-runt-verksamhet och större andel lokalbefolkning bland de anställda.

Verksamheten ligger dessutom i den del av länet som ingår i

stödområde A, det vill säga det högst prioriterade stödområdet.

Länsstyrelsen pekar också på att det är positivt att investeringen genomförs med externa intressenter som huvudägare/finansiärer, och att Särna-Idre Besparingsskog investerar och satsar på den för bygden så viktiga besöksnäringen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons