Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idre ersätter Älvdalen?

Annons

Kommunfullmäktige beslöt som svar på Stig-Arne Rolfssons medborgarförslag att det inte var en fråga för fullmäktige. Om något politiskt parti ville väcka frågan så skulle det ske med en motion.

Beslutet, och upplägget till det, var som gjort för att förpassa förslaget till att bara glömmas bort. Någon debatt för eller emot Rolfssons medborgarförslag fördes aldrig i kommunfullmäktige.

Nu har Älvdalens arbetarkommun beslutat att utreda frågan och eventuellt gå vidare med ett förslag som kan innebära ett namnbyte på Älvdalens kommun.

- På vårt årsmöte kom förslaget åter upp. Vi beslöt då att låta medlemmarna tänka till över påsken för att sedan eventuellt gå vidare och utreda vad ett namnbyte skulle innebära, säger arbetarkommunens ordförande, Ulla-Britta Emanuelsson.

- För Älvdalens kommun gäller det att lägga prestigen åt sidan och se hela kommunen som en helhet. Därför kan det vara rätt att se om ett namnbyte innebär något positivt för hela kommunen, säger Ulla-Britt Emanuelsson.

- Vi måste kunna inse värdet av turismen i fjällvärden och vad den betyder för kommunen.

Det innebär att Älvdalens kommun kan bli Idre eller Idre-Älvdalen, men går det dithän så sker det genom en politisk motion. Stig-Arne Rolfssons förslag finns formellt inte med längre. Nu är det en politisk fråga.

Vägen till ett namnbyte är dock lång. Först ska socialdemokraterna i Älvdalens kommun fundera över ämnet. Därefter kan det komma upp en motion om en utredning över ett namnbyte. Nu är steg två på väg att tas. Det första var det medborgarförslag som en gång väckte tanken.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons