Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideologi går före vård

Annons

Är ideologi viktigare än vård? Helt klart tycker socialdemokraterna det. Än en gång kan man inte undgå att konstatera detta. Läkarbristen inom primärvården är i Borlänge katastrofal.

På Jakobsgårdens vårdcentral är fem tjänster obesatta. För att där förbättra situationen ska två så kallade stafettläkare anställas. Samtidigt finns det läkare i kommunen vars tjänster skulle kunna lösa den värsta problematiken.

På Läkarhuset arbetar nämligen läkare som nu ska flytta in på Gylle vårdcentral. Dessa är naturligtvis en ovärderlig resurs i den situation som nu råder.

Problemet är bara att dessa läkare inte har något avtal med landstinget, varför det är dyrare att gå till dem än att gå till en läkare på en vårdcentral.

Varför har då dessa läkare inget avtal? Svaret på den frågan är helt enkelt att det är i strid med socialdemokraternas och vänsterpartiets ideologi.

Det är alltså viktigare att man styrs av en ideologi än att så många som möjligt får vård.

Självfallet kostar ett avtal pengar! Men vad kostar det att avlöna en eller flera stafettläkare? Detta är så kostsamt att man från landstingets sida klart uttalat att man måste vara ytterst restriktiv med att anställa stafettläkare.

Dessutom innebär stafettläkarsystemet att patienten på förhand vet att han eller hon ytterst sällan får träffa en och samma läkare.

Vi moderater har under många år drivit frågan om möjligheten för privatpraktiserande att få teckna avtal med landstinget.

Vore det inte dags för majoritetspartierna att nu försöka inse att det finns all anledning att tacksamt teckna avtal med de läkare som håller på att installera sig på Gylle vårdcentral.

Dessa skulle kunna göra stora insatser i den minst sagt katastrofala situation som råder inom primärvården i Borlänge?

Är förlegad ideologi verkligen viktigare än ett människoliv?

BIBBI ERIKSSON

Mer läsning

Annons