Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Identifiering dröjer

Annons

I första hand ska man försöka att säkerställa identiteten med hjälp av kvinnans tandkort. Om detta inte skulle vara tillfredsställande, på grund att den svåra förbränningen, så tvingas rättsspecialisterna att använda sig av DNA-tester.

Om så blir fallet kan fastställandet av kvinnans identitet bli ytterligare försenad.

- Vad vi vet säkert är att kvarlevorna från den brända bilen kommer från en yngre kvinna som har fött barn.

- Någon dödsorsak kan vi för närvarande inte fastställa, fortsätter Bo Persson.

Såväl kemiska som mikroskopiska analyser av prover från obduktionen kommer att göras.

Under gårdagen fortsatte undersökningen på fyndplatsen på den lilla skogsvägen mellan Smedjebacken och Björsjö. Snö och is har smälts undan med hjälp av varmluftsintag i de sex tält som rests över fyndplatsen.

Det vill säga över den plats där de två utbrända bilarna anträffades fredagen den 6 februari. I en av dessa, en i Säter stulen Ford Sierra, hittades kvarlevorna av den mördade kvinnan.

- Även kommande fredag är avsatt för platsundersökningen, med torsdagen som eventuell reservdag om så skulle behövas, förklarade Bo Persson på onsdagseftermiddagen.

Platsen har varit bevakad dygnet runt sedan den 6 februari och detta i sin tur har medfört stora kostnader för myndigheten.

Fram till i dag handlar det om närmare 200 000 kronor enbart i bevakningskostnader och för uppförande av tälten och den dieselproducerade varmluften.

- Visst är det stora kostnader men vi har egentligen inte något annat alternativ av välja på. Vi var tvungna att säkra platsen redan från början för att allt eventuellt bevismaterial skulle kunna förbli orört, betonar Persson.

Den tekniska undersökningen av de brända bilarna pågår fortfarande. Ett flertal analyser och prover återstår dock att göra.

Ett 20-tal poliser arbetar fortfarande med utredningen.

Flera av dessa har ägnat arbetstiden åt förhör med runt 150 personer.

- Ett av de viktigaste syftena har varit att försöka att utröna när de aktuella bilarna kom till platsen och när de brann.

- Vi har fått flera olika uppgifter om dessa stadium och därmed har vi ännu inte kunnat säkerställa det hela kronologiskt, förklarar Bo Persson.

- Med anledning av detta måste vi nu analysera alla de uppgifter vi fått genom förhören.

Det finns ännu ingen officiellt misstänkt person som kan knytas till brottet.

En person med anknytning till Säter påstås vara den siste som har sett den mördade i livet. På frågan om den mannen är hörd av polisen svarar Persson:

- Vi har inga kommentarer till den uppgiften.

Det finns i dag runt 150 personer anmälda som försvunna i Dalarna och angränsande län.

- Efter det obduktionsresultat som nu presenterats kan vi krympa summan till ett tio-tal personer som kan vara intressanta för vårt vidkommande.

- Den döda kvinnan kan trots allt vara en person utanför den grupp som jag nu relaterade till. Därför arbetar vi fortfarande på bred front

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons