Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idel nya order för GIA i Grängesberg

Annons

Det anrika företaget, som grundades redan 1885, kan betraktas som ett stort glädjeämne för den i övrigt av kriser och arbetslöshet så illa drabbade orten.

Där finns ett 60-tal trygga jobb och företaget andas stor framtidsoptimism. Nya order fortsätter att strömma in företrädesvis från beställare i fjärran länder.

- Ja, vi jobbar över hela världen, säger areamanagern Per Ek på divisionen Export sales.

Han har nyligen kommit hem från en affärsresa till Iran dit företaget redan har flera stora leveranser på gång.

- Närmast handlar det om en order på tio tunnellok och det är meningen att vi ska leverera ytterligare tre lok dit. Sedan har vi en beställning på fem lok som ska gå till Kina, fortsätter Ek som har fullt upp med arbete trots att det är mitt i sommar- och semestertider.

Lokordern till Iran betingar ett värde av upp mot 16 miljoner kronor. Till den kommer en beställning på lastmaskiner för tio miljoner kronor samt utrustningar för ventilation.

- Det pågår många stora projekt nere i Iran just nu, berättar Ek.

- Just nu är vi inne i en slutförhandling om ytterligare beställningar till en stor och lång tunnel som ska byggas i flera olika så kallade lotter.

- Så mycket kan jag säga att vi ligger bra till och mycket talar för att vi kommer att ta hem ännu en stororder från Iran, fortsätter han utan att föregripa de pågående förhandlingarna.

Iran satsar hårt på att bygga ut denna typ av infrastruktur. I det nämnda sammanhanget handlar det om ett jättelikt vattenprojekt.

- Den ordern kommer att gälla flera lok, vagnar, lastare och ventilationsutrustning. Om vi lyckas ta hem samtliga lotter inne-bär det en sammantagen order i storleksordningen 25 miljoner kronor.

Glad åt företagets framgångar på exportmarknaden, som numera utgör lejonparten av alla ingående order, är också vd Ove Hellqvist.

- Vi har fått en hel del order från Iran bara under se senaste månaderna. Där nere har de oerhört många stora objekt på gång och Iran är faktiskt vår bästa exportmarknad just nu.

- Bland annat bygger de tunnlar för bevattning och dricksvattenförsörjningen. Bland de iranska projekten finns också en del vägtunnlar.

- Vi har aldrig tidigare haft en större total orderstock än den vi har i dag.

Det mesta av produkterna från GIA i Grängesberg körs med lastbilar till Göteborg för vidare transport med fraktbåtar ut i vida världen.

För företaget finns trots allt ett bekymmer, den bristfälliga från- och tillfarten till verkstaden vid Kopparbergsvägen i ortens centrum.

- Vi kör ju in och ut bakom OK och Shell och folk klagar över att det dammar. Samtidigt finns det chaufförer som snart vägrar att köra in på området för att vi inte har någon riktig väg.

- Det måste bli en lösning och efter semestern ska vi ha ett möte med herrarna från Ludvika kommun om det här, slutar Hellqvist.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons