Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idel medaljer när älghorn bedömdes

Annons

- Det är långt ifrån bara antalet taggar som avgör hur fint ett horn är, säger Ronny Backäng från Orsa som var Dalarnas jaktvårdsförbunds bedömare på plats i Vansbro.

13 horn hade lämnats in och vart och ett fick sin speciella tid för att skytten själv skulle kunna vara med under bedömningen.

- Jag tittar på hornets stångomkrets som mäts närmast huvudet, den totala bredden, längden på hornet, antalet taggar och taggarnas omkrets och naturtligtvis om hornet är symmetriskt och ser bra ut för blotta ögat, säger Ronny.

- Det som ger mest poäng är ändå den totala massan i hornet och bredden.

Hornen delas upp i två typer, dels skovelhorn och dels stånghorn som inte innehåller lika mycket massa men som i stället ofta har långa, grova och vassa taggar.

- Hornet ska vara minst tre månader gammalt för att få bedömas men det får vara hur gammalt som helst bara det inte har bedömts tidigare. Ibland kommer det folk med gamla horn som de har haft hängande i flera årtionden, berättar Ronny.

Efter bedömningen märks hornet så det är ingen idé att komma tillbaka om man är missnöjd med poängskörden för sitt livs trofé.

Minst 250 poäng krävs för klassning som medaljhorn och upp till 274 poäng ger en brons- peng. 275-299 ger silver medan allt över 300 poäng ger alla jägares dröm. Guldmedalj!

- Det största svenska hornet är det så kallade Voullerimhornet som gav hela 450 poäng. Jag har sett det en gång och det var verkligen gigantiskt, berättar Ronny.

En av de jägare som lämnat in horn för bedömning var Mats Johnsson från Emaus i Järna. Två horn har han letat fram och båda har suttit på tjurar i hemtrakterna kring Filipstad.

- Den ena, en 17-taggare, sköt jag redan 1969, medan 19-taggaren är från 2000, berättar Mats.

- Jag hoppas att åtminstone det ena är ett medaljhorn men jag är tveksam, säger han.

Mats har jagat sedan tidigt 60-tal och har hunnit med att fälla åtskilliga älgar sedan dess.

- Jag slutade att räkna efter den 50:e älgen, säger Mats.

Han får frågan om det är spännande att vänta på resultat från Ronnys värdering av troféerna.

- Nja, det var nog mer spännande när de kom där i skogen!

Och visst blev det medaljer för Mats. Två stycken av valören silver pryder numera de de väldiga hornkronorna på väggen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons