Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idéer värda att knycka?

Annons

När staten ska fördela miljarder till de kommunala bostadsbolag som har problem med tomma bostäder ska Hedemorabostäders arbete med att fylla fastigheterna med nya hyresgäster användas som exempel.

- Den här uppmärksamheten känns stimulerande, säger Lars Thoreus, vd för Hedemorabostäder.

Förutom Hedemora är det de kommunala bostadsföretagen i Nordanstig och Jokkmokk som ingår i projektet som drivs av Sabo, ett företag där 900 företag med totalt 900 000 lägenheter ingår.

Hedemora, Jokkmokk och Nordanstigs kommuner kan var för sig visa upp olika strukturer, men också olika exempel på hur man försökt komma till rätta med sina problem med tomma bostäder och vad bostadsbolagen har för planer inför framtiden.

Omkring tre miljarder vill regeringen satsa på de allmännyttiga bostadsbolagens bekymmer. Problem som också slår hårt mot kommunernas ekonomi.

Därför planeras för en miljardsatsning som ska hjälpa både kommunerna och bostadsbolagen i sin svåra situation. Förutom övertagande av lån, rivningar av gamla och hårt nedslitna lägenheter, handlar det också om att försöka hitta annan användning av fastigheterna.

I Långshyttan har lägenheter byggts om till servicebostäder och i Vikmanshyttan håller ett helt kvarter på att byggas om, bland annat till bostäder för äldre.

- Vår kommun består av flera orter som alla har sin speciella karaktär. Gruv- och bruksorter, en stad och boende på landsbygden är intressanta var och en för sig, säger Lars Thoreus.

De allra flesta av dessa fastigheter byggdes på 60- och 70-talet, och motsvarar inte alls dagens krav på moderna lägenheter. Till detta ska läggas att 75 procent av Hedemorabostäders utbud består av två rum och kök.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons