Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idéer för landsbygden

Annons

I onsdags hölls ett seminarium i Dormsjöskolan. Politiker, företagare och representanter från lokala föreningar, hade kommit för att diskutera livet på landet.

Visst är det problem när bussen bara går en gång om dagen. Ingen vågar bygga ett nytt hus, eftersom det aldrig går att få igen pengarna, om man tvingas sälja.

- För att göra landsbygden mer attraktiv krävs bättre kommunikationer, man ska kunna köpa livsmedel lokalt och det behövs en samlingspunkt, sade Olle Bengtsson.

Han är är projektledare för en förstudie som håller på att tas fram i Dormsjö. Syftet är att öka inflyttningen och nybyggandet i byn, som har få invånare, men där desto fler har sin arbetsplats.

Olle Bengtsson berättade att det finns idéer om en försäkring för den som bygger nytt hus. Den skulle täcka en del av förlusten, när marknadsvärdet är lägre än byggkostnaden.

Anne-Marie Sörbergs, kommunbygderåd i Hedemora, hade en annan lösning för att öka tillväxten på landet.

- Halvera fastighetsskatten för de som bor utanför planlagda områden, sade hon.

Ett annat förslag som fördes fram, var att göra avdrag i deklarationen för avgifterna till vägföreningen. Även enskilda vägar kan utnyttjas av alla, men de boende måste se till att de fungerar.

Kycklinguppfödaren Anders Walla, kritiserade regelverket för småföretagare. När det gäller slakterier, så är allt anpassat för stordrift.

Han har själv ett eget gårdsslakteri och skulle kunna ta emot betydligt fler djur än sina egna.

- Men som det är nu, så får jag inte hjälpa en granne att slakta, förklarade han.

Ulla Burell, utvecklingssekreterare i Hedemora, berättade att det finns pengar att söka till olika projekt. Engångsbidrag till föreningar, som vill rusta upp sina lokaler, till exempel.

- Vi saknar ungdomsprojekt i kommunen. Det är faktiskt ganska enkelt för unga att få pengar från Leader+. De behöver nästan bara formulera en ansökan, sade hon.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons