Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideella krafter bakom värdigt firande 6 juni

Annons

Firandet av nationaldagen vid Gruvan sker i år för tredje året. Vi i nationaldagskommittén har funnit det vara en lämplig plats. Historiskt har firandet skett på olika platser alltifrån Dalavallen, Lugnet, Stora torget och nu Gruvan. De flesta jag har pratat med tycker att nuvarande plats är utomordentlig. Dessutom har vi i år svårt att förlägga firandet till torget, eftersom Falukalaset pågår samma dag.

Svensson efterlyser även deltagande av skolbarn. Han må tro att vi lade ner mycket arbete på detta inför fjolårets firande. Skälet till vårt misslyckande har i huvudsak sin orsak i att 6 juni förra året var också skolavslutningsdag. Mot den bakgrunden fick vi ta vad som bjöds. Därför är det ju bra att vi är överens om framträdandet av gruppen Swing and Sing höll hög kvalitet.

I år kommer vår dans & musikskola att vara engagerade på ett helt annat sätt, eftersom det inte kolliderar med skolavslutning. Alla är välkomna upp till Stadsparken där en lunchkonsert kommer att gå av stapeln. Därefter kommer barn och ungdomar att marschera Svärdsjögatan fram till torget för fortsatta framträdanden.

Stora delar av torget kommer att invaderas av barn som sjunger framför allt sommarvisor. Olika grupper kommer att framträda från scenen fram till det klockslag, 15.30, då det är dags att gå upp till Gruvan.

Vid gruvan kommer som vanligt ett högtidstal att hållas, flaggor hissas och Du gamla du fria sjungas. Det kommer att framföras sånger av Falu kvartettsångare och Hagvekören, som har sin hemvist på Haraldsbogymnasiet. Vidare kommer fiolspelande barn att framträda.

När det gäller att få någon av de nya medborgarna att framträda har försök gjorts men vi har hittills inte lyckats. Men vi har inte förtröttats i vår strävan.

Välkommen Leif Svensson tillsammans med din kulla att avnjuta konsert i Stadsparken, insupa vacker sång och musik på torget och vid Gruvan lyssna på högtidstal, sjunga nationalsång och även här få fröjdas åt sång och musik.

Vår förhoppning är att årets nationaldagsfirande på ett bättre sätt tillmötesgår dina önskemål så att du inte i samband med kommande synpunkter ges anledning att använda Carl Lidboms svar - "trams".

KARL-ERIK PETTERSSON

Karl-Erik Pettersson är ordförande i nationaldagskommittén i Falun.

Mer läsning

Annons