Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idag informeras facken om ABB:s nya sparplan

Annons

ABB ska dra ned kostnaderna med sju miljarder kronor. Vid det förra programmet 2001 så skulle 12 000 jobb bort i världen. Sverige som fick uppdraget att ta bort 1 700 tjänster tog bort 2 000 jobb.

Ludvika som tillhör Power Technologies med 42 500 anställda med verksamhet i mer än 70 länder ska inom 15 till 18 månader reduceras med 5 000 i världen.

Västerås som huvudsakligen tillhör den större divisionen Automation Technologies med 63 000 anställda i världen ska ta bort fyra procent, motsvarande 2 500 personer.

Ett framtida bantat ABB ska vara nere runt 98 000 personer när försäljningen av de två andra divisionerna har klarats av koncernchef Jürgen Dormann. ABB har i dag 146 000 anställda.

Internt inom ABB kallas det nya programmet "step change" som utöver att minska kostnaderna också ska ge ABB en ny "teamanda", ökad produktivitet, mer försäljning, nedskärningar i byråkratin och lägre inköpspriser.

Den 10 januari deltog 30 av de högsta cheferna i Sverige i ett arbetsmöte där huvuddragen i den svenska neddragningen gicks igenom.

Sverigechefen Sten Jakobsson säger inför mötet med facken att företaget ska informera om dess tankar:

- Jag och Per Haugland diskuterar nu intensivt med våra nära medarbetare vad vi kan göra för att förbättra svenska ABB. Men vi kan i dag inte summera vad det kommer att innebära. Facken ska få information om våra tankar men några besked i antal människor som berörs blir det inte.

- Vid det förra projektet så gjorde Sverige mer både vad gäller anställda och ökad produktivitet än övriga ABB-länder. Nu har vi en bra kostym men vi måste förbättra produktiviteten ytterligare.

- Personalkostnader kommer att inverka på totalen och lägre personalkostnader är en del. Men jag vare sig kan eller vill i dag säga hur då det också beror på vilka volymer vi kan vinna. Det handlar om ökad effektivitet per fakturerad krona, säger Jakobsson som låter förstå att det vore betydligt enklare om alla ABB-delar tagit volymer likt de som tagits av enheterna i Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons